ДПС почете паметта на Нури Адалъ

понеделник, август 05, 2013 |

Днес на гроба на видния общественик и поет Нури Адалъ, който се намира в родното му село Островица, Кирковско, се събраха десетки политици, общественици, близки и роднини, за да почетат годишнината от кончината му. 
На ритуала присъстваха зам.-председателят на ДПС Рушен Риза, депутатите от Движението инж. Ердинч Хайрула и Мустафа Ахмед, зам.-областният управител Муса Сеидахмед, областният лидер на ДПС Бахри Юмер, областният председател на Младежкото ДПС Байрам Байрам. Тук бяха още синът на Нури Адалъ – Фикрет Адалъ от Островица, председателят на фондация „Политически репресирани” от областта Халил Расим, бившият депутат Ахмед Юсеин, общински кметове и партийни лидери от региона.
„Нури Адалъ е една светлина за българските турци в борбата за защитата на правата и свободите на мюсюлманите, живеещи в страната по времето на комунистическия режим от 1945 до 1989 година. Днес ние много лесно може да казваме, че искаме свободно да говорим и изучаваме майчиния си език, да изповядваме религията си, да имаме министри, но Нури Адалъ това го направи по времето на тоталитарния режим на Тодор Живков и затова той трябва да живее във всеки един от нас”, каза в изказването си Рушен Риза.
80-годишният Юсеин Тургутоглу от Островица разказа накратко за земния живот на покойника. „Нури Адалъ никога няма да бъде забравен . Поезията, която е оставил за поколенията, ще живее вечно в паметта им”, заяви той.
Със сълзи на очи председателят на фондация „Политически репресирани” от областта Халил Расим разказа спомени от затвора в Стара Загара, където са били заедно с Нури Адалъ цели 7 години. „Нури Адалъ беше голям и скъп човек. Винаги ни подкрепяше, даваше ни напъствия. Беше ни като баща”, каза Халил Расим.
След поднасянето на венци и цветя и последвалото едноминутно мълчание имаминът на Островица Исмаил Чайлак отслужи молитва за покойника.
Организатор на възпоменанието бе Общинския съвет на ДПС В Кирково.
Нури Адалъ е роден през 1922 г. в Островица. След завършване на училището във Фотиново, баща му го записва да учи в духовното медресе „Нювваб” в Шумен. След 3-годишно обучение Адалъ е изгонен заради прогресивното си мислене. Адалъ е бил един от най-отявлените защитници на правата и свободите на гражданите от турски произход по време на комунистическия режим, заради което е прекарал 23  години от живота си в затвори и изгнание с неясна присъда. Известен е още като „българският Нелсън Мандела” заради борбата си за защита на правата на мюсюлманите у нас.
По време на изгнанието си в Стара загорския затвор Нури Адалъ в стихотворението си „Душата иска” (Gönül İster Ki….) казва: „Сълзи не лейте, когато се преселвам от този свят, положете с радост в земята тленните ми останки, не видели бял ден…. Може би и гроба ми ще бъде в незнайно място, а сърцето мечтае за могила под сянката на дърво…

През 1989 год. е принудително изгонен от България в Турция. Дълги години работи като секретар в изселническата организация „Балгьоч” в Бурса. Почина през 2004 година. Има парк на негово име в квартал „Гьорюкле” в Бурса.