България осъжда насилието като средство за излизане от кризата в Сирия

вторник, август 27, 2013 |

България категорично осъжда насилието като средство за търсене на изход от кризата в Сирия. Страната ни изразява изключителна тревога от драстичните нарушения на човешките права и влошаващата се хуманитарна ситуация. Информацията за използване на химическо оръжие срещу мирното население на 21 август хвърля страната в нова, изключително опасна спирала на терора с непредвидими последствия. Това се казва в изявление на външния министър Кристиян Вигенин.
Ето и цялата позиция:
„България нееднократно е заявявала своята позиция по събитията в Сирия още от самото им начало: категорично осъждане на насилието като средство за търсене на изход от кризата, изключителна тревога от драстичните нарушения на човешките права, от огромния поток бежанци и бедстващи хора и непрекъснато влошаващата се хуманитарна ситуация. Неизменно страната ни е призовавала за разрешаване на конфликта чрез широк национален диалог, включващ всички политически и обществени формации.
Упоритото нежелание на режима да търси политически изход от кризата води до постоянна ескалация на насилието. Последните събития, свързани с информациите за използване на химическо оръжие срещу мирното население на 21 август, хвърлят страната в нова, изключително опасна спирала на терора с непредвидими последствия за стабилността и сигурността на целия близкоизточен регион в дългосрочен план.
Като член на Конвенцията за забрана на химическите оръжия, България е категорично против употребата на този вид оръжие от когото и да било, където и да било. Решително осъждаме този нечовешки акт, довел до гибелта на стотици невинни хора. Той представлява недопустимо потъпкване на морала, хуманизма и нормите на международното право и извършителите му трябва да понесат най-сурово наказание.
Продължаваме да подкрепяме и активно се включваме в усилията на международната общност за намиране на политически изход от кризата. Призоваваме сирийските власти да осигурят незабавен, цялостен и сигурен достъп на екипа от международни следователи и експерти от ООН и ОЗХО до района на инцидента, за да бъде установена истината. България се присъедини към демарша в ООН за незабавно провеждане на разследване.
Присъединихме се и към общото изказване на Австралийската група, което осъжда употребата на химическо оръжие в Сирия и призовава ръководството на страната да предприеме стъпки за присъединяване на Сирия към Конвенцията за забрана на химическото оръжие.
Ще следим внимателно събитията и сме готови да допринасяме според възможностите си за намиране на изход от кризата."
Съвета по сигурността към премиера и други форуми в следващите дни ще имат заседание, на което ще бъде обсъден въпроса със Сирия и ситуацията с бежанците, заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин, който участва в срещата между Генералния секретар на Съвета за регионално сътрудничество Горан Свиланович и министър-председателя Пламен Орешарски.