Декларация, приета от ръководството на Главно мюфтийство по повод насилието над невинни граждани в Сирия и Египет

вторник, август 27, 2013 |

Декларация, приета от ръководството на Главно мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в Република България по повод насилието над невинни цивилни граждани в Сирийска арабска република и Република Египет. 

 Д Е К Л А Р А Ц И Я 
на Главно мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в Република България по повод насилието над невинни цивилни граждани в Сирийска арабска република и Република Египет.  

Нарастването на случаите на покушение над невинни човешки животи през последните години в населените с мюсюлмани райони крайно оскърбява и компрометира мира и бъдещето на човечеството. Неприемливи и дълбоко укорими са актовете на насилие, насочени срещу човечеството, независимо от религиозните, етническите и географските различия. Немислимо е погазването на правата на невини хората, превръщайки ги в безпомощни мишени на смъртта. Случилото се през свещения за мюсюлманите месец Рамазан и веднага след него, а и през последните дени в Сирия и Египет дълбоко оскърби Главно мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в Република България и цялата мюсюлманска общност в страната. В държавите от Близкия изток се извършват тежки престъпления срещу човечеството, като се избиват десетки хиляди цивилни граждани. Стотици невинни цивилни бяха подложени на нечовешки изпитания. Десетки хиляди напуснаха страните си, изправени пред поредица от нападения. Събитията, които се случват днес в Сирия и Египет, а и в много други страни, са варварски акт, недопустим в условията на XXI век. Печално е, че това се случва пред очите на целия свят и никой не смее да се намеси. Недопустимо е да премълчим, да се примирим или да отминем с бездушие тези чудовищни актове на погазване и поругаване на изконни човешки права, правни и международни норми на поведение. Главно мюфтийство на Република България от висотата на своята отговорност пред обществото и отзивчивост към зачитане на човешките права и радетел на хуманизма и свободата, заявява своята позиция на непримиримост към насилието, варварското отношение, терора и всички форми на тяхната проява към цивилните и невинни граждани на Сирия и Египет. ДЕКЛАРИРАМЕ Категорично осъждаме всякаква форма на проява на насилие над невинни цивилни граждани независимо къде по света се намират; Изразяваме нашата съпричастност и съчувствие към мъката на близките на жертвите и дълбок укор срещу извършителите; Осъждаме преследването на хората заради тяхната религиозна и етническа принадлежност и нападенията срещу църкви, джамии, синагоги, храмове и други религиозни обекти; Призоваваме компетентните национални и международните институции и организации, включително Организацията на обединените нации, институциите на Европейския съюз, Организацията за ислямско сътрудничество, Арабската лига и други компетентни организации и институции да предприемат необходимите мерки за прекратяване на кръвопролитията и да подведат под отговорност извършителите на престъпленията; Призоваваме за обединяване на усилията на всички международни хуманитарни организации, на гражданското общество и на специализираните органи в борбата за подпомагане на пострадалите и останалите без подслон хора. Молим се за душите на загиналите и за скорошното оздравяване на ранените, както и за прекратяване на конфликтите в Сирия и Египет чрез най-експедитивния и отговорен порядък. 

 РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ 
Мюсюлманско изповедание 
 Главно мюфтийство