Бекир Боздаг: "В Пловдив историческа джамия е превърната в ресторант"

събота, август 10, 2013 |

Анкара си иска отомански имоти в България, съобщи БГНЕС, като се позова на Анадолската агенция.
По време на неофициално посещение у нас турският вицепремиер Бекир Боздат заключил, че образците на отоманската архитектура, намиращи се в България, са в отчайващо състояние.

По време на визитата си Боздаг пропътувал в България близо 2000 км за три дни, пресмята агенцията.

Той обърнал специално внимание на архитектурните паметници от отоманската ера, като подробно се запознал с правния статут върху собствеността им и изразил желанието на турската страна да се заеме с тяхното реставриране.

Пред Анадолската агенция Боздаг казал, че се почувствал оскърбен и натъжен от вида на запуснатите архитектурни паметници. Особено бил огорчен от това, което видял в Пловдив, където историческа джамия е превърната в ресторант, а традиционна обществена баня приютява музей на модерното изкуство.

Боздаг бил повдигнал въпроса по време на разговора си с българския вицепремиер Зинаида Златанова.

"Опитваме се да придобием собствеността върху джамията посредством Турската агенция за сътрудничество и координация (TIKA). Засега няма споразумение. Но когато такова бъде постигнато, ще я отворим отново за богослужение", цитира думите на Боздаг анадолската агенция.

След описание кои точно архитектурни паметници е посетил в Пловдивска област Боздаг, Анадолската агенция отново подчертава думите му: "Ние ще поискаме от България отоманските архитектурни паметници".