Президентът на вечерята за Рамазан: Гордеем се с разбирателството между религиозните общности

четвъртък, август 08, 2013 |

Президентът Росен Плевнелиев присъства късно в сряда в Пловдив на вечеря-ифтар по случай Рамазан Байрам, по покана на главния мюфтия на мюсюлманското вероизповедание в България Мустафа Хаджи, съобщават от прессекретариата на президентството.
„Вярвам, че празниците са истински, когато ги прекарваме с нашите близки, приятели и съседи. От векове в България съжителстват различни религии и народности, всички ние заедно посрещаме несгодите, заедно споделяме успехите и заедно градим бъдещето", заяви държавният глава в приветствието си по случай празника.
Президентът подчерта, че страната ни с право се гордее с традиционното разбирателство между религиозните общности.
„Радвам се, че именно духовните водачи на различните вероизповедания дават своя незаменим личен пример. Само преди няколко месеца всички основни вероизповедания отправиха обща молитва за здраве и благополучие на българския народ", припомни Росен Плевнелиев.
Президентът определи като успешна и ползотворна работата на Националния съвет на религиозните общности в България. „Вярвам, че и тази година, според утвърдената добра традиция, мюсюлманите ще отворят сърцата си за бедните, онеправданите и хората в нужда.
Милосърдието, състраданието и опрощението са сред онези ценности, от които имаме най-голяма нужда във времена на трудности, в години на кризи и изпитания. Това е един от големите уроци, в които се крие мъдростта на днешния празник", каза още в поздравлението си президентът Росен Плевнелиев.
Държавният глава отправи послание за здраве и благополучие пред присъстващите на празничната вечеря, сред които бяха вицепремиерът на Република Турция Бекир Боздаг, парламентаристи, министри, дипломати, учени и общественици, представители на българската мюсюлманска общност и на мюсюлманското вероизповедание от Гърция, Косово, Македония и Турция.