ДПС: „ Не сме получили покана или съобщение за визитата на Боздаг”

четвъртък, август 08, 2013 |

Лидерите на Народната партия "Свобода и достойнство" (НПСД) Касим Дал и Корман Исмаилов придружават турския вицепремиер Бекир Боздаг по време на обиколката му у нас.
Днес те пристигнаха в джамията в Кърджали, където бяха посрещнати от председателя на Висшия съвет на мюсюлманите в България Шабан Али Мехмед, районният мюфтия Бейхан Мехмед, но и от местния актив на НПСД, предаде кореспондентът на БГНЕС от града.
Нито един представител на ДПС или на общинската и областната управи не се явиха на посрещането на висшия турски държавник. Запитан дали отсъствието е някакъв бойкот, общинският лидер на ДПС и зам.-кмет на града Мухарем Мухарем заяви, че никой от местните власти не е получавал покана и съобщение за височайшата визита.
Касим Дал уточни, че пътува с вицепремиерската свита в качеството си на представител на групата за българо-турско сътрудничество при парламента. Нито един български депутат обаче не се появи в джамията в Кърджали, докато с турската делегация имаше шест от МЕДЖЛИСА. Придружаващите Боздаг правителствени журналисти от Анкара посочиха, че никъде при посещенията в етнически смесените райони хора от ДПС или от общинските власти не са присъствали на срещите с Боздаг.
Касим Дал отказа да разговаря с медиите под предлог, че днес е празник. За разлика от него Корман Исмаилов се разприказва и в отговор на въпрос заяви, че не съжалява за снимката си с турския премиер Ердоган, разпространявана за предизборната кампания. Според него това било доказателство, че Турция действително подкрепя новия партиен проект в България.
Бекир Боздаг категорично отказа да отговаря на въпросите на журналистите в Кърджали чрез съветника си за медиите. След 45 минути престой делегацията се отправи към Момчилград на посещение в Средното духовно мюсюлманско училище.

Боздаг подари Коран на джамийското настоятелство, а той получи подарък – голяма снимка на Историческия музей в Кърджали. За уникалната сграда, която е вакъфски имот, в Окръжния съд в Кърджали е заведено дело от Мюсюлманското вероизповедание.