България отбелязва 128 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

петък, септември 06, 2013 |

С празнични прояви в цялата страна ще бъдат отбелязани 128 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Актът на Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат, подкрепен от българския княз Александър I. Център на проявите128 години по-късно е Пловдив - бившата столица на Източна Румелия. На тържествата в Пловдив ще присъстват президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски. През целия ден в града ще има различни прояви. Сутринта започва Международен мемориален маратон „Съединение“. Негово Високо Преосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи молебен. По-късно венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника на Захари Стоянов и Паметна плоча на майор Райчо Николов; концерти, посветени на годишната, а от 20.30 ч. на площад ”Съединение” ще се проведе тържествена заря-проверка.
В София честванията ще започнат в 11.30 часа пред Мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг на бул. „Васил Левски” №81 поздрав ще произнесе кметът на София Йорданка Фандъкова. В същия час започва Тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред сградата на администрацията на Президента на Република България. 
В Плевен от 09:30 часа в Градската градина, пред паметника на загиналите от IV пехотен полк в Сръбско-българската война 1885 г. започват тържествата по случай 128 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.
В Благоевград честванията започват в 10.00 часа пред зала „22 септември“.