Фуат Гювен осветен като агент Ахил, на 20 години в Момчилград заработил за Държавна сигурност

неделя, септември 29, 2013 |


Собственикът „Кърджали Булгартабак" и на „Д Банк" Фуат Гювен е сътрудничил на комунистическите тайни служби с псевдоним Ахил, съобщиха от Комисията по досиетата. Агентурното му минало бе разсекретено от Комисията за разкриване на досиетата след проверката на ръководството на "Д Банк".
В решението на Комисията той е обявен като Фуат Хюсниев Османов, както е пълното му име, но така е познат само сред най-близките си и бизнеспартньорите, които работят с него. В кратката информация по това решение става ясно, че Фуат Гювен е бил вербуван да помага на репресивния апарат през 1975 г., когато все още е живеел в Момчилград. Едва 20-годишен той започва да сътрудничи на службите като секретен агент Ахил. През 1990-а година е внесено предложение за унищожаване на личното му дело.
Фуат Гювен е един от най-сериозните инвеститори в България и най-богатият човек в Източните Родопи.
Притежател е и на дузина хотели в Югоизточна България, сред които цялата инфраструктура на бившия „Балкантурист", както и на завод „Ел кабел" в Бургас. Има мажоритарни дялове в дружествата, газифициращи Кърджали, Свиленград и Момчилград, както и фабрика за стилни кожени облекла, разполежена в турския квартал „Зейтинбурну".

0 коментара:

Публикуване на коментар