Ардино празнува! Президентът прати честитка, Орхан Мурад пя, всички се хванаха на хорото

събота, септември 14, 2013 |

 
„Нека тазгодишните празници донесат на всички вас, душевна топлина, сърдечност, духовно единение между всички хора, желание за съприкосновение с нашите културни ценности". Това каза в приветствието си кметът на община Ардино Ресми Мурад при откриването на традиционните есенни култури празници в родопския град. Той подчерта, че освен търговски, панаирите постигат и важен социален ефект.
„Превръщат се в сборове за желани контакти между хората, които по друг повод трудно се срещат отдалечени едни от други, ангажирани с неизбежните си житейски грижи.
В петък и събота в града под Белите брези се събраха стотици хора от цялата страна, както и гости от чужбина, за да празнуват заедно. Сред официалните гости бяха почетният гражданин на Ардино Решат Айдън, както и делегация от Сдружението за култура и сътрудничество „Егридерелилер" (Ардинци) в Бурса начело с председателя Ахмет Кахраман.
По случай празника на Ардино, към всички граждани и гости на града и до кмета Ресми Мурад поздравителни адреси изпратиха президентът Росен Плевнелив, председателят на Сидикатите на българските учители Янка Такева, кметове и председатели на общински съвети от областта и страната.
И тази година жителите и гостите на Ардино имаха възможност да се насладят на богата и разнообразна културна и спортна програма. Известният певец Орхан Мурад зарадва любителите на поп-фолк музиката. В центъра на родопския град се извиха кръшни хора. След концерта той бе окупиран от ардинските си почитатели, които искаха да се снимат с него. Формация „Балканика" към читалище „Родопска искра" с хореограф Никола Величков представи вълнуващо изпълнение на родопски танц и китка от хора.
Гостите от Кърджали - Ансамбълът за турска народна музика към сдружение „Букет" представиха в памет на славея на Родопите  и незабравимата Кадрие Лятифова няколко песни от нейния репертоар. За доброто настроение на  всички присъстващи и гости на празника се погрижиха още музикантът Ергюн Мюмюнов и певицата Милена Василева.
В концертната програма се включи и талантливият музикант от местното Защитено жилище Бранислав Петков.
Голям интерес сред гражданите и гостите на есенния панаир предизвика любителската фотоизложба на Гюнер Мюмюн „Чешмите-традиции в Ардино".
Както всеки празник и този не мина без скари, бири, панаирджийски захарен памук, захарни ябълки и понички.

Гюнер ШЮКРИ