БСП никога не се отрече от тоталитаризма и в името на властта се съюзи с фашистката "Атака"

сряда, септември 25, 2013 |


Председателят на Българската социалистическа партия, който председателства също Партията на европейските социалисти (ПЕС), се е съюзил с фашистка формация. Гражданското общество иска главата му. Това пише авторитетният френски седмичник "Нувел Обсерватьор" в броя си, който излиза на 26 септември.

Ето пълния текст на публикацията, преведена от "Биволъ" и илюстрирана със снимка на привърженик на БСП, манифестиращ в София през август 2013 с портрет на Сталин:
 
Европейските социалисти и в частност френските, са озадачени. Български граждански организации изискват в отворено писмо - копие от което получи и "Нувел Обсерватьор" - отстраняването на Сергей Станишев, президент на ПЕС и дори неговото изключване от тази формация, която обединява социалдемократите в Европейския съюз. Жан-Кристоф Камбаделис, вицепрезидент на ПЕС, който е получил писмото, е останал объркан.
 
Каква е причината за това искане? Не само, че българската социалистическа партия (бивша комунистическа), също председателствана от Стенишев, никога не е отрекла тоталитаризма и дори се позовава на сталинското наследство, но днес тя се е съюзила, за да запази властта, с фашистката партия "Атака", която е открито расистка и антисемитска. Този съюз провокира вълни от протести на възмущение, които разтърсват страната повече от 100 дни.
 
Организацията, предприела инициативата за писмото, се нарича "Гражданска инициатива Кръстьо Пастухов", на името на социалдемократическия лидер, убит в затвора през 1949 от комунистите, предшественици на българските "социалисти".
 
На много места в Източна Европа комунистическите партии станаха "социалистически", за сметка на истинските социалдемократи, понякога оцелели от репресиите. Наистина, Социалистическият интернационал се колеба да приеме в редовете си тези мутанти. Страховете се оказаха оправдани. "Социалистическите" предводители от Изток не само флиртуват с ултранационалистите и крайната десница, но и станаха олигарси, които не отстъпват пред нищо (корупция, убийства, т.н.), за да се обогатят. Спазвайки "социалистическия морал", разбира се.