Ахмед Доган трябваше да замести Бойко Борисов в МВР

сряда, септември 25, 2013 |

"Вярно е, че през 2003 г. имаше числом и словом трима арабисти. Но смея да твърдя, че през тези 9 години успяхме да подготвим 7-8-9 човека. Една част от тях бяха завършили арабска филология, а други пратихме по консулстваха да придобиват опит. Надявам се това да е било продължено от сегашното ръководство". Това заяви днес в предаването "Лице в лице" по бТВ генерал Кирчо Киров, бивш началник на Националната разузнавателна служба. 
"Доколкото си спомням, през 2012 г. по план трябваше да назначим 12 души оперативни сътрудници. Проучвахме близо 300, но успяхме да назначим само 9 или 10", припомни си генерал Киров. Според него е много трудно в малка държава като България да се подготвят добри кадри с редки езици.
"Смея да твърдя, че ние не сме подготвени за териториални терористични актове", призна още генерал Киров. Той добави, че още през 2004 г. е имало предупреждения за готвени терористични нападения над израелски туристи у нас.
"Познавам службите и смея да твърдя, че те работят на върха на предела на своите възможности", подчерта още разузнавачът. "В края на 2011 г. получихме информация от израелските служби за сигурност, че има опасност за техните туристи у нас през зимата", припомни си Киров.
На въпрос какво знае за заплахата за живота на Бойко Борисов, бившият началник на НРС заяви: "Информацията бе получена от нашия офицер за връзка. Аз тогава поддържах връзка с всички началници на партньорски служби и с тях имах и телефонна връзка. Един от тях ми се обади и ми каза: Има намерение да бъде извършен терористичен акт срещу главния секретар на Министерството на вътрешните работи. Опасността идваше от криминалните среди. Втората част от информацията сочеше, че на негово място трябваше да застане Ахмед Доган", припомни си той.