Доброволци от Балканите се присъединяват към бунтовниците в Сирия

неделя, септември 08, 2013 |

Доброволци мюсюлмани от Западните Балкани се присъединяват към бунтовническите сили в Сирия в борбата им срещу режима на Башар ал Асад, съобщи Държавният департамент на САЩ.

„Тази практика е много тревожна - не само за балканските страни, но и за другите региони, от които се набират доброволци за Сирия”, заяви говорителката на Държавния департамент Мери Харф, предаде БТА.

"Дълбоко сме загрижени от религиозно мотивираното насилие от какъвто и да е вид в Сирия, независимо от коя страна идва. Ще продължим да настояваме опозицията в Сирия да отхвърли екстремизма и да изолира тези групи, за да не се пренесе подобна идеология и на други места в региона", каза Харф. Според данните, с които разполагат в Държавния департамент на САЩ, насилието вече се прехвърля и в други страни като Ливан и Ирак.

Мери Харф заяви още, че най-малко дузина етнически албанци от Балканите са били убити досега в Сирия.

Според балкански медии досега в Сирия са убити около 10 косовски албанци и най-малко трима етническите албанци от Македония. Ислямистките интернет сайтове, които следят борбите в Сирия, съобщават, че общият брой на албанците от Балканите, които участват в гражданската война там, е около 150.

Сръбските медии също пишат, че няколко десетки мюсюлмани от сръбската област Санджак също се бият в Сирия.

През последните дни съставът и действията на бунтовническите сили в Сирия станаха една от водещите теми в САЩ, особено след информациите за техни нападения срещу християнски села и за хладнокръвния разстрел на седем пленени сирийски войници.