Вигенин: Очакваме по-детайлни доказателства за вината на Асад

събота, септември 07, 2013 |

Едностранна военна операция в Сирия не е препоръчителна, смята министърът на външните работи Кристиан Вигенин.

В интервю за БНР от Вилнюс, където участва в неформалната среща на европейските външни министри, той съобщи, че България е сред страните, поискали по-детайлна информация от партньорските служби за доказателствата, с които Германия, Великобритания, Франция и САЩ разполагат за това, че  химическите оръжия използвани на 21-ви август са от режима на Асад. 

"Разбира се, че ние не можем да вземем политическо решение чия е вината за това нещо", каза българският външен министър. 

"България, постави въпроса тази информация и по-детайлните доказателства в тази посока да бъдат представени по линия на партньорските служби на останалите страни-членки, така че да може да бъде анализирана и от нашите служби и съответно използвана и в рамките на вътрешнополитическия дебат. Ние нямаме основание да се съмняваме, но все пак смятаме, че тази информация трябва да бъде представена", каза Вигенин.

Той не даде конкретен отговор на въпроса ще подкрепи ли България военна операция, водена от САЩ: Това е най-проблематичното, което може да се случи. Аз пак ви казвам, че има голямо единодушие в рамките на ЕС по позицията, която беше изразена и от нас за това, че трябва да бъде направено усилие и Съвета за сигурност да поеме своята отговорност за следващите стъпки. 
Според външния министър страни като България нямат интерес международното право да бъде оставено настрани. "Имаме интерес на първо място в международните отношения да има ясни правила, да бъде съблюдавано международното право да има такъв ред.. /.../ Това, което можем ние да направим е да призовем за разумен подход и отговорност, която да спести допълнителни страдания на сирийския народ", каза Вигенин.

Той призова "да престанем да мерим българската позиция с това до кого се доближава – до американската, до руската и до някаква друга". По думите му българската позиция е в интерес на България и "пришиването ни към една или друга позиция не е коректно".