Българо - турската граница се охранява от над 1300 служители на "Гранична полиция"

понеделник, октомври 07, 2013 |

Охраната на местата в домовете от открит тип за бежанците се осъществява от жандармерията. Около тях има усилено полицейско присъствие с патрули и постове, организирано е и оперативно наблюдение.
Това заяви днес на брифинг в МВР главният секретар на министерството Светлозар Лазаров, предаде репортер на БГНЕС. Българо - турската граница се охранява от над 1300 служители на "Гранична полиция" – методите включват интегрирано наблюдение, има два хеликоптера и други технически средства, съобщи той. Това не е от вчера, а от първия ден на възникване на проблема и имаме леко повишение на числения състав, добави Лазаров.
Около 6400 души са направили опит да влязат нелегално в страната от началото на годината и са задържани, а на изхода има опит нелегално да излязат от страната 1200 души, които също са задържани, каза той. Ако се вземе политическо решение могат да се направят технически ограждения, за да се възпрепятства навлизането в страната. Искането от България за повече евросредства може да бъде направено от началото на 2014 г. , т.е. от началото на новия програмен период, отговори главният секретар на въпрос на медия.
Имаме случаи на осъдени лица с ефективни присъди за нелегално преминаване на граница, дори миналата седмица има осъдени алжирци за това, заяви Захарин Пенов, директор на "Гранична полиция". Към момента няма изградени функциониращи канали за извеждане от страната в посока Западна Европа на нелегално дошлите у нас, посочи той.
Вървим към 100% контрол на всички МПС и физически лица, които влизат от нашите граници, целта е това да се прави и на изхода. Около 1 600 000 къса нелегални цигари са задържани в рамките на два дни на границите на страната, уточни главен комисар Светлозар Лазаров. На 5 октомври около 23.10 часа автомобил с марка "Мерцедес" е задържан на граничен пункт "Илинден", той бил с двойна ламарина, което говори за наличие на тайник. При извършената физическа проверка, са открити 25 800 кутии с цигари или 516 000 къса, продължи той. А около 16.00 часа са задържани трима гръцки граждани, за двама от тях е установено, че са правили подобни нарушения и преди време. Те са наели български гражданин, който да прекара стоката. Днес или утре прокуратурата трябва да повдигне обвинение, а в момента се извършват процесуално-следствените действия, посочи Лазаров.
Има и още един случай на контрабанда с цигари. На 6-ти октомври тази година (тоест, вчера), на "зелена граница" в района на 64-та гранична пирамида в района на село Тополница, град Петрич, е задържан лек автомобил с марка "Мерцедес", който минава по черен път, съобщи главният секретар на МВР. Явно са направени транспортни коридори на "зелена граница", които не функционират от вчера. Водачът на автомобила прави опит да избяга, но е задържан - при проверката са намерени 111 мастербокса цигари от две марки, каза той. Задържаният водач е също криминално проявен и по случая също се извършват процесуално следствени действие. 

0 коментара:

Публикуване на коментар