Петното зове да се пускат само християни от Сирия

понеделник, октомври 07, 2013 |


Над 20 граждански организации и съюзи на бивши военни настояха пред военния министър Ангел Найденов незабавно да бъде затворена границата с Турция заради бежанската вълна. Това стана по време на заседанието на Обществения съвет по отбранителна политика.
"Предприемете нещо незабавно, защото ние вече подготвяме сформиране на доброволчески фронтове", обяви Венелин Новаков от Национална инициатива "Социална солидарност". Мадлена Кирчева от ГИ "За невключване на България в конфликт със Сирия и Иран" обяви, че обществото ще вземе нещата в свои ръце, за да спаси България от чуждото нашествие. Бисер Миланов-Петното от гражданско движение "Свобода" (известен с акциите си в подкрепа на кабинета - б.р.) също призова да се затворят границите, но да се пускат евентуално само християнските семейства от Сирия.
Военният министър обясни, че правителството разглежда бежанската вълна като една от основните заплахи за страната ни. Според него тя наистина крие рискове, които бежанците носят по отношение на националната сигурност. Това са рискове от хуманитарна гледна точка, свързани със социално-икономическо напрежение в районите с бежанци, със здравната и епидемиологичната обстановка, с възможното инфилтриране на радикални елементи.
Все пак военният министър успокои, че не е необходимо да се истеризира ситуацията около бежанците.
Найденов отново подчерта, че вземането на решение за затваряне на държавната граница е много краен вариант.
Вътрешният министър и силов вицепремиер Цветлин Йовчев вече обясни, че тотално затваряне на границата е невъзможно. Последните данни обаче сочат, че проблемът ще се разраства. Само за последните три денонощия Граничната полиция е спряла 361 души, преминали нелегално турско-българската граница. От тях 197 са сирийски граждани. Капацитетът на центровете е 3050 места, но вече е надхвърлен с 307 места. Институциите продължават да търсят сгради за първоначално приемане и настаняване.
TRUD.BG

0 коментара:

Публикуване на коментар