Пеевски отказа на Конституционния съд

петък, октомври 04, 2013 |

Депутатът от ДПС Делян Пеевски няма да се яви пред Конституционния съд, за да даде обяснения по казуса с назначението си за шеф на ДАНС и последвалото му оттегляне. Това научи bTV от източници от институцията, според които Пеевски е написал писмо, с което любезно отказва предоставената му възможност.
Преди по-малко от две седмици Конституционния съд взе безпрецедентното решение в практиката си да покани Пеевски за лично обяснение по делото за депутатския му статут.
До производството за несъвместимост и прекратяване на пълномощията му като народен представител се стигна след избирането му за председател на ДАНС и последвалото му оттегляне под натиска на протестите, които продължават повече от сто дни.
От партията на Пеевски – ДПС, твърдят, че той реално не е встъпил в длъжност и не е изпълнявал функциите на председател на агенцията и заради това няма пречки да продължи да бъде депутат. Тази теза движението защитава упорито въпреки безспорния факт, че Пеевски даде интервю от кабинета на председателя на ДАНС, в което говори за приоритетите си, проведе оперативка с началниците на направления в агенцията и се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров.
Според ГЕРБ обаче Пеевски няма основание да се връща като депутат в парламента по Конституция, защото е положил клетва пред Народното събрание като началник на ДАНС.
Именно този спор изпрати казуса в КС, който след дълга лятна ваканция се събра, за да заседава по делото. След спора народни представители решиха да внесат запитване до съда.
Казусът отлежава цяло лято без да се взима решение по него заради ваканцията на съдиите и командировките на председателя проф.Димитър Токушев.
Предубеден докладчик
В писмото с отказа си до КС Пеевски изтъква, че не вижда смисъл да се явява и да се обяснява, защото докладчикът по делото бил предубеден, след като е внесъл проект за решение на казуса още на 22 юли, което е далеч преди евентуалното му изслушване.
Докладчик по делото е бащата на депутата от ГЕРБ Александър Ненков - Румен Ненков, бивш член на Висшия съдебен съвет и зам.-председател на Върховния касационен съд.
Няколко дни преди заседанието, в което КС реши да покани Пеевски на беседа, Ненков изпрати писмо до специализираното издание „Правен свят”, в което определи като абсурдно мнението на председателя на КС Димитър Токушев да се приеме определение, с което Пеевски да бъде призован, ако желае да се яви пред съда и да даде лично обяснение. Именно от това писмо стана ясно, че КС няма да бърза при решаването на делото.
Делян Пеевски трябваше да присъства в КС на 8 октомври - вторник.
Така депутатският статут на Делян Пеевски продължава да бъде мистична загадка, характерна за работата на българските институции и „невидимото задкулисие”.

0 коментара:

Публикуване на коментар