АФП: България помоли Турция да засили контрола по общата граница на двете страни, заяви Цветлин Йовчев

петък, октомври 04, 2013 |

България е помолила Турция да засили контрола по общата граница на двете страни, за да се намали притокът на сирийски бежанци. Това заяви вчера пред българския парламент вътрешният министър Цветлин Йовчев, предаде АФП.
„Турската страна се ангажира да засили мерките за контрол по границата (…) Споразумяхме се да създадем и съвместни патрули”, заяви българският министър по време на парламентарна сесия, посветена на бежанците.
Според Йовчев 5815 нелегални имигранти, повечето от които сирийци, са влезели в България от началото на 2013 година. Това е 7 пъти повече в сравнение със същия период на миналата година. Министърът очаква до края на годината броят на бежанците в България да достигне 11 хиляди, докато в същото време България, която е първата страна от ЕС по пътя на сирийските бежанци към Европа, няма капацитет да ги приеме.
България е предложила на Турция и Гърция да създадат общ център за контрол в региона на главния контролно-пропускателен пункт по българо-турската граница „Капитан Андреево”, който е близо и до границата на България с Гърция.

0 коментара:

Публикуване на коментар