Мистичен силует броди из Демир баба теке

вторник, ноември 19, 2013 |


Две снимки разтърсиха хората в Исперихско през последните дни. Те са направени от Марика и Искрен Събеви.
На 10 ноември около 20 часа младото семейство решава да посети с приятелите си и 2-годишната си дъщеря Ая местността Сборяново. Времето е сравнително топло и е идеално за нощна разходка.

18_11_2013_demir-2.jpg18_11_2013_figura.jpg
Снимките за спомен правят до входа на Тракийския град крепост Хелис и до чешмата край стъпалата на светилището на Железния баща, наричано Демир баба теке.
Същата вечер единственото странно нещо, което присъстващите забелязват е, че застудява рязко, а детето започва да плаче. Прибират се без да подозират каква смразяваща дъха фигура е уловил фотоапаратът - веднъж в далечна и в профил, и втори път клекнала с приведена глава.
18_11_2013_demir-3.jpg18_11_2013_figura2.jpg
Уникалните снимки качват във фейсбук и едва когато започват да валят коментарите под тях, забелязват силуета, запечатан зад гърбовете им. Той е на човек, облечен в наподобяващо монашеско расо с гугла и гердан от бивни на врата. Единственото неясно във фигурата му са краката, които сякаш избледняват в мрака.
Авторите на фотографиите продължават да не вярват на очите си, в опит да разберат за какво точно става дума, изпратили снимките в София на научни работници, изследващи паранормални явления.
За Железния баща и Сборяново има легенди от хилядолетия, това всъщност са едни от най- старите творения във фолклора на българския народ, които датират отпреди Христа.
Първите записани сведения са от 1824 година в османотурската ръкописна апокрифна книга „Веляетнаме Демир баба султан“ - „Житие на Демир баба султан“.
Ето цитат от последната книга за Железния баща на Борис Илиев: „За последен път Железния баща се появява по време на Плевенската епопея. Тогава той оставя завет – мюсюлманите и християните от Лудогорието да си помагат като братя от общ корен и деца на една земя. После изчезва с обещанието да се появи в усилни години под друг лик и под друго име“.
Местността Сборяново е свещена още от времето на гетите, светилище е за хора от всички религии, в района има 100 могили, които са били построени по звездна карта, този факт е бил крит десетки години от обществото. Мистиката в този район е голяма, наскоро отново бе открито голямо съкровище във Омуртаговата могила, има денонощен патрул, а снимките са забранени, което още повече засилва любопитството на хората.
Сега исперихчани се питат дали Железния баща не се е завърнал, дали това не е някой психично болен индивид или снимката е фотомонтаж. Дали в хилядите декари гори на местността и безбройните пещери не се крие същество от неземен произход?
Въпроси, които допълнително подсилват мистичната енергия на местността.

Юнуз АХМЕД
www.ekip7.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар