Джамия без минаре

сряда, ноември 06, 2013 |


Джамия на 4 века без минаре реставрираха с дарения от Бурса във върбишкото село Менгишево. За скъпия ремонт, при който са запазени дебелите дървени греди и каменната зидария е платила бурсенската община Осман гази. 

Тъй като на церемонията нямаше нито един представител на местната управа, нямаше го и мюфтията, лентата прерязаха гостите - зам.-валията на Бурса Исмаил Куш и кметът на общината дарител Мустафа Гюндер. 

Домакини на събитието би трябвало да са кметът на община Върбица Мердин Байрам (ДПС) и шуменският районен мюфтия Месут Мехмедов, но те не дойдоха. "Забранили са им да дойдат, защото парите ги осигури Касим Дал. Това е джамия, за хаир на хората се прави, не за политика", говореха под сурдинка местните. Гост на курбана беше секретарят на НПСД Корман Исмаилов.


Кметът на община Осман гази Мустафа Гюндер бил видял миналото лято джамията, кацнала на баирче край главния път, когато минавал през селото и го трогнала. Нмерил спонсори за ремонта и осигурил финансирането. Сега на месингова табелка на фасадата е изписано неговото име и на двама дарители.


За курбана, който жените приготвиха от 450-гилограмово теле, пред джамията се бяха събрали на дълги маси близо 500 души от Менгишево и от съседни села. Молитва отслужиха петима ходжи - двама от Турция и трима местни. Най-щастлив беше местният имам бай Юсуф Горския (защото бил лесничей), който е на 97 г. и живее на отсрещната страна на пътя. Мечтата му била да я види един ден поправена.


"Нека при следващата ни среща тази красива джамия да има и минаре", пожела един от турските имами. Дори най-възрастните хора от Менгишево не помнят някога джамията им да е имала минаре. Не знаят защо няма, но липсата не им пречи. "Хубаво е, че я поправиха, я каква красива стана сега. Ще влизаме по-често - къде да се помолим, къде да си поприказваме на топло в стаичката за гости", радваха се старите. В малката молитвена зала, обкована изцяло с дърво, надничаха и деца да поснимат с джиесемите си. 


Повечето жители на Менгишено са мюсюлмани - турци и помаци. Има и българи, но църква няма. Докато вървял ремонтът, съседи българи пуснали електричество за майсторите.


www.shmoko.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар