Корман Исмаилов: Оттеглянето на Христо Бисеров е много силен сигнал и натиск

сряда, ноември 06, 2013 |

Корман Исмаилов - председател на Народна партия „Свобода и достойнство”, бивш на Младежкото ДПС, в интервю за предаването на бТВ "Тази сутрин"

Водещ: Към Корман Исмаилов, бивш лидер на младежкото ДПС, сега лидер на Народна партия „Свобода и достойнство”, която се свързва вече с Реформаторския блок, част от него. Г-н Исмаилов, какъв знак е оттеглянето на Христо Бисеров от всички постове в ДПС и в парламента и защо според вас е провокирано това нещо?
Корман Исмаилов: Само ако позволите, ще отговоря на въпроса ви по предишната тема, която според мен е много важна, исканията на студентите, проблемите, които те поставят, решенията, които предлагат, са фундаментални за българското общество и политическа система. Тоест те биха могли да бъдат предмет на един национален консенсус. Обаче искането на оставката и квалификациите по отношение на днешното управление, на днешната тройна коалиция, които съвпадат и с тезите и позицията на Реформаторския блок, правят така, че днешните управляващи да застанат от едната страна на барикадата. Наистина аз се възхищавам от тези млади хора и мисля, че трябва да бъдат много силно подкрепени. 
Водеща: Кажете сега за Христо Бисеров, защото бяхте част от ДПС.
Водещ: Така ли се напуска ДПС? 
Корман Исмаилов: Що се отнася до въпроса ви, странно е, когато човек от такъв калибър, който силно и пряко е зависил от председателя, не само и той, хора, в които е инвестирано и кръгове, в които е инвестирано в пряк и преносен смисъл, станат може би по-влиятелни или пък консумират повече власт, отколкото се смята за нормално от този, който инвестира и ви е създал.
Водещ: Вие по-рано бяхте казали, че Ахмед Доган е направил много големи инвестиции в Делян Пеевски.
Корман Исмаилов: Аз в момента говоря както за политически лица, така и за икономически кръгове, обръчи, сектори…
Водещ: Въпросът е от едни кръг ли са те според вас?
Корман Исмаилов: Финанси, енергетика, медии. Не знам до колко са близки, но определено колегите Бисеров, Цонев, Костадинов са един по-близък кръг. 
Водеща: Говорите да стане по-голям. Разбираме да стане по-голям от Ахмед Доган, така ли? Това ли ни казвате в момента? Тоест Христо Бисеров по някакъв начин е засегнал чисто финансови интереси, свързани с Ахмед Доган, това ли означават думите ви?
Корман Исмаилов: Това са изводите, които не само аз, а и хора, които са били близко или познават средите и могат да анализират информацията и сигналите, които идват от там. Толкова високопоставена в йерархията личности фигура не може по този начин да изчезне от политическото…
Водеща: Къде точно е искал той да измести, в коя посока лидерите?
Корман Исмаилов: Това е много конкретен въпрос, на който аз пряко не мога да отговоря.
Водеща: Правили сте анализи и заради това ви питам, защото след като казвате, че финансово е искал да го измести, очевидно има конкретен повод.
Корман Исмаилов: Не, аз просто казах, че определени фигури и кръгове, в които е инвестирал Доган, стават по-силни и влиятелни и започват да го изолират, да го неглижират.
Водеща: Учениците надминават учителя си, но в коя сфера? Говорите финанси, енергетика, медии. В коя от всичките сфери Христо Бисеров се е опитвал да стане по-голям?
Корман Исмаилов: За Христо Бисеров конкретно не мога да кажа какво точно е направил, за да бъде… Вижте дори Лютви Местан нямаше доблестта да признае за какво става въпрос. Опитаха да замажат случая, да го прикрият, както винаги се прави там. Все едно един редови член си е подал оставката и нищо несе е променило, но това е много силен сигнал и натиск върху законодателната власт към коалиционния партньор, така и към правителството. Връзката, която в момента се прави в по-информираните среди, е, че това става веднага след подписването или стъпките по реализацията на „Южен поток”.
Водеща: Защо „Южен поток” да е разковничето в случая?
Корман Исмаилов: Връщам се към приказките на Ахмед Доган в едно от вашите студия тука във вашата телевизия. Той беше откровен, когато каза, че около партията има обръчи от фирми. Става въпрос за проекти за консултанти, за подизпълнители. В едни други негови изказвания помните, че той е човекът, който разпределя порциите. Когато тази изградена система се нарушава от други играчи или той бива изтласкан, изтикан, това няма да бъде допуснато. Това е сигналът, който се дава.
Водещ: Това е вашият анализ. Имате ли някакви доказателства?
Корман Исмаилов: Фактите за това говорят и начинът на мислене, и поведение, и други примери… 
Водеща: Кои са фактите? Има фирми, които са свързани с Христо Бисеров или с Ахмед Доган, които са имали интерес към „Южен поток” ли?
Корман Исмаилов: Вижте това е информация в определени информирани кръгове. Аз в детайли не съм в близкото обкръжение, както ме представихте….
Водеща: А кои са тези информирани кръгове, да ги поканим, за да ни информират и нас?
Корман Исмаилов: Преценете. Хора, които са в тези сектори, може би ще ви кажат това нещо, но става дума за много силното задкулисие. Тези, които трябва да дадат отговора не го дават. Не съм аз човекът, който трябва да даде отговора. Отговорът трябва да го даде г-н Бисеров, г- Местан, който бяга и разбира се и почетният председател, за който се твърдеше, че се е оттеглил, че се отдръпнал. За всички е ясно, че това е само мимикрия. 
Водещ: Много интересно вдигате топката. Да видим дали някой би могъл да вкара гол обаче от тази ситуация.
Водещ: Защото твърдението, че „Южен поток” е в основата на това нещо, наистина е скандално, защото „Южен поток” в момента е проектът, с който правителството се хвали, че наистина ще доведе до раздвижване на икономиката, до нови работни места…
Водещ: И който предстои да финансираме съвсем скоро с милионен заем.
Корман Исмаилов: Нали знаете, че определени фирми ще вземат определени поръчки по определен начин. Знаете за комисионните, за скалъпените договори, по които беше дори и съден Ахмед Доган. Така че всичко…
Водеща: За всичко обаче трябват доказателства.
Корман Исмаилов: Вижте това са пъзели от играта. Играта до момента 23 години се случва по този начин и продължава да се случва. Тоест няма нищо скрито покрито.
Водеща: Добре. Благодарим ви. Ще продължим да търсим парчетата от пъзела. Ще ви каним отново. Надявам се да стигнете до конкретни данни, които да може да оповестите.
Корман Исмаилов: Ние се противопоставихме срещу тези методи, срещу това задкулисие в ДПС и бяхме изхвърлени. Така че нека тези, които са вътре да продължат тази линия, която ние водихме. 
Водещ: Благодарим за участието.

0 коментара:

Публикуване на коментар