55 млн. лв. би струвало затварянето на цялата граница с Турция

сряда, декември 04, 2013 |

Предложението на „Атака” да бъдат изградени защитни съоръжения по протежение на държавната граница с Турция срещу „нарушителите” не мина в парламента в сряда. След като гласовете не стигнаха, националистът Станислав Станилов заяви, че управляващите от БСП и ДПС са показали истинското си лице, като са осигурили отхвърлянето на предложението.
От „Атака” си представяха ограждения да спират бежанците, които според тях са „проблем номер едно”. „Проблемът вече е ежедневен, що се касае за престъпност. Не трябва да допускаме да сме преграда, филтър на напиращите от Изток и Югоизток. Искаме да се спази законът, където ясно е разписано, че всеки, който премине незаконно държавната граница, е нарушител на Наказателния кодекс”, заяви от трибуната Павел Шопов.
Срещу неговото твърдение дойдоха данните на зам.-министъра на вътрешните работи Пламен Ангелов, според когото от началото на прилагане на плана на правителството три пъти е намалял броят на лица, преминали незаконно българската граница. В плана на кабинета влиза изграждането на защитно съоръжение от 30 км край Елхово, където релефът намалява видимостта на граничните полицаи.
„След това намаление следва продължаваща, надявам се, трайна тенденция за драстично намаляване на броя лица, които преминават незаконно зелена граница. Има два дни – 28 ноември и 3 декември, когато няма нито едно задържано лице. Към този момент, на базата на по-малко от месец прилагане на плана за действие, мога спокойно да направя извода, че подходът, който правителството и МВР прилагат, е ефективен и дава целените резултати”, похвали се Ангелов. Зам.-министърът обаче пропуска факта, че зимния сезон по принцип намалява потока от бежанци заради тежките климатични условия.
Защитно ограждение по идеята на „Атака” би струвало минимум 54-55 млн. лв. и би отнело поне 18 месеца, уточни Ангелов.
„Подобни съоръжения има изградени по границата между САЩ и Мексико, както и между Израел и част от палестинските територии. Опитът показва, че тези стени не са решение на проблема. Тези стени или огради могат да бъдат разглеждани като един елемент от цялостен комплекс от мерки. Подобен всеобхватен подход беше вече демонстриран от правителството на 6 ноември, с плана за действие”, даде пример той.

0 коментара:

Публикуване на коментар