ЕС и Турция ще подпишат споразумението за връщане на имигранти

четвъртък, декември 05, 2013 |

Европейският съюз и Турция ще подпишат на 16 декември договаряното дълги години споразумение за реадмисия, което ще позволи на държави от ЕС да връщат имигранти. Това съобщи на пресконференция в Брюксел турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу, цитиран от БТА.

Той определи днешния ден като исторически. Министърът изрази очакването до три години да бъде постигнато споразумение за облекчаване на визовия режим за турските граждани, пътуващи в ЕС. Турският народ е част от европейския, заяви Давутоглу.

Днешното решение е много важно, коментира еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом. Еврокомисарят по разширяването на ЕС Щефан Фюле допълни, че решението е постижение от дълготодишен труд.

Въпросът бе един от чувствителните в отношенията между Анкара и Брюксел, а ЕС многократно изрази надежда споразумението да бъде подписано.

Междувременно в началото на декември ЕС и Турция започнаха преговори по нова глава за присъединяването на страната, а в Брюксел беше отворена глава 22 за регионална политика и координация на структурните инструменти.

По-рано в годишния си доклад за напредъка на странатаБрюксел настоя за напредък по подписването на споразумение за реадмисия между Турция и ЕС, предвиждащо връщане на имигрантите, влезли в съюза през турската граница, както и за едновременното започване на диалога за визите.

Анкара обвързваше подписването на споразумението с условието да отпаднат визите за пътуване на турски граждани в ЕС, а Франция и Германия бяха сочени като главни противници на тази мярка.
Германия бяха сочени като главни противници на тази мярка.

1 коментара:

Ранни записвания в Турция каза...

До някаква степен е добре, че ще подпишат винаги има две гледни точки на нещата. Относно Турция тя е показвала, че с възходящото развитие на турската държава през последните години несъмнено дава отражение и върху туристическия сектор. Главни исторически центрове на страната са Истанбул, Анкара, Анталия, Кушадасъ, Бодрум и Мармарис. И докато първите два града привличат предимно със своите архитектурни и исторически забележителности, то останалите изброени градове са основни турски морски курорти,всеки един от нас или е бил там на почивка или планува такава.

Публикуване на коментар