Местан: Днешните граници на България са свещени и неприкосновени

петък, декември 13, 2013 |

Българските политически партии могат да бъдат единни по отношение минимум на това, че днешните граници на България са наистина свещени и неприкосновени. Границите на Република България са неприкосновени и защитени. Това заяви лидерът на ДПС в декларация от името на парламентарната група на движението.
Декларацията на Движението за права и свободи е свързана с изказването на турския премиер Реджеп Ердоган, който включи в исторически турска Тракия територии в съвременните граници на съседни държави.
"Последният открит проблем със съседна Турция беше решен в далечната 1997 г. след посещението на тогавашния президент на България Петър Стоянов. Аз бях член на делегацията му, когато приключи последният проблем, свързан с границата на река Резовска. Няма необходимост от провокирането на излишни страхове", заяви Местан.
„Разбира се, че всички имаме съзнанието, че Балканският полуостров е натоварен с много историзъм. Погледът назад към историята, боравенето с историческите факти, когато става въпрос за съвременната им интерпретация, е въпрос на политическа отговорност и прецизност. И между България и Турция няма открити въпроси. Отношенията между България и Турция са образец за междудържавни отношения", добави Лютви Местан.

„Призоваваме и двете страни във възможно най-кратки срокове да изчистят всички недоразумения, за да се спре по-нататъшното преекспониране на този проблем, който може да доведе до излишно напрежение. Стратегическият интерес на България е свързан с поддържането на добри междусъседски отношения. Това трябва да е посоката на развитие на двустранните отношения. Радикални взаимоотношения са възможно най-страшният сценарий, който трябва да избегнем", каза още той.

1 коментара:

RIDVAN каза...

A KOGA NE SA BİLİ SVEŞTENİ İ NEPRİKOSNOVENİ..DPS VSE Sİ PRAVİ REKLAMA. NASİONALİSTİTE DA SE HVANAT DA RABOTAT ,A NE DA SYZDAVAT VRAJDİ V BYLGARİYA

Публикуване на коментар