Наш дует събира 15-хилядна публика в Бурса

неделя, декември 15, 2013 |


На 21 декември Бурса очаква българския дует “Назар и Нино”, които са буквално любимци в Турция. Съпрузите Митко и Нино ще изнесат двучасов концерт там. Дуетът е познат от няколкото си наградни участия на фестивалите в Памуккале пред 35-хилядна публика и от най-гледаните ток-шоута в Турция. Дори кучето им Резан е подарък от една от най-известните тв водещи на Турция. Димитър Колев-Назар е завършил ориенталистика, а съпругата му Нино е грузинка и е завършила оперно пеене в Тбилиси.- На какъв език ще пеете в Турция?- На турски и български. Предишни години българи, които живеят в Бурса, целуваха знамето ни. А тук, у нас се намериха “патриоти”, които да направят забележката:”Откъде накъде една грузинка ще развява българското знаме!..” На предстоящия концерт ще изпеем всичките си авторски песни. С нас на сцената ще има балет от Истанбул 

- Тези дни узнахме, че печелите специалната награда за социално отговорен партньор за 2013 г, заради многократните ви участия в благотворителни кампании на столичния район „Нови Искър”...И това е признание, въпреки огорченията...- Така е, горди сме с тази награда. Участвали сме в многобройни благотворителни кампании свързани с изоставени деца, многодетни майки, хора в неравностойно положение, празненства и много други, а някои от тях ме ги организирали ние. 

- У нас не участвате във фестивали...- Тази година бяхме поканени като гост-изпълнители на Международния фестивал "ПИРИН - ФОЛК" 2013 година от където се завърнахме с грамота. Специално за участието ни на Фестивала подготвихме авторска песен с фолклорно звучене. Щастливи сме, че прекрасните тромпети в песента са в изпълнение на виртуоза Йордан Йончев – Гъмзата

- А как ви заобичаха толкова в Турция?- Пяли сме из почти цяла Турция и навсякъде ни приемат много добре. Приятелски. За първи път тази година пяхме в град Искендерун на 31-ят фестивал – където пожънахме голям успех. На концерта, организиран на площада пред паметника на Ататюрк, присъстваха кмета на община Искендерун д-р Юсуф Х. Дживелек, както и хиляди граждани. Веднага след това пяхме на сцената на първия по рода си културен фестивал на община Белен. Концертът се превърна в център на внимание за множество граждани, сред които и кметът на Белен - Джемил Йълмазлар. Последва и един незабравим концерт, който се състоя в Истанбул в рамките на летните мероприятия на общината. Своевременно успявахме да гостуваме в турски телевизии и радиа. Турската публика е много топла и гостоприемна. Когато им харесва някоя песен те винаги те обсипват с бурни аплодисменти, огромни букети и дори сме имали случай да се промъкнат между засилената охрана, качвали са се на сцената и са ни прегръщали докато охраната не ги отскубне от нас. 

- А как се случи така, че попаднахте между танковете в Сирия? - За нас това беше едно незабравимо изживяване, един уникален концерт, който се състоя на буферната зона на турско-сирийската граница, където са настанени сирийските бежанци, бягащи от режима на Башар Aсад. Това бе началото на една инициатива подета от министъра на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу и Турският червен полумесец. Приехме новия проект и като лична кауза, в рамките на която с все сили да вдъхнем надежда у сирийците, изпаднали в това тежко положение. Много хора ни питат: „Страх ли ви е?“. - Не, не ни е страх. Винаги сме заобиколени от голяма охрана и ни пазят с бронирани коли. Нали е за добро дело, каузата ни е мирна. Влизаме, пеем и се връщаме същия ден. 

- Музикалният ви стил е оперно пеене плюс поп изпълнение, експериментирате ли в други стилове?- Песните ни са съчетание от много стилове. Поп, опера, рок, фолклор дори имаме песен с джаз мотиви. Последната ни песен е с фолклорно звучене. Обичаме да смесваме различни стилове. Може да се каже, че ние сме едни от първите изпълнители, които се осмеляват да правят подобни експерименти. Разбира се, че винаги гледаме да спазваме линията на дадения стил в музиката, но не пропускаме да го пречупим през призмата на още няколко стила, докато се получи типичното звучене на дуета “Назар и Нино”.

Дора НИКОЛОВА

www.blitz.bg/

0 коментара:

Публикуване на коментар