ДПС: Това е нов възродителен процес

събота, декември 21, 2013 |

Преименуването на квартали и забележителности би бил нов възродителен процес, заяви зам.-председателят на ДПС Лютви Местан в декларация от парламентарната трибуна за евентуалната смяна на имена на географски места, квартали, природни и културни забележителности.
В отговор земеделският министър Мирослав Найденов го увери, че ГЕРБ не подкрепя подобни промени в имената.
Един своеобразен нов възродителен процес, който този път засяга не имена на хора, а имена на обекти - това е политически взлом в естествената територия на езика и има за ефект дискредитиране на етническата толерантност на поликултурното общество на България, която е страна членка на ЕС, заяви Местан.
Българският език не просто е допуснал "Джумаята", "Кабакум", "Хисар" и други в системата си, но ги и съхранява, ако не, щеше да ги изхвърли, без да пита политиците, отбеляза зам.-председателят на ДПС.
Затова твърдим, че актовете на преименуване на Джумаята в Пловдив на пл. Римски стадион, на Кабакум във Варна на Големия пясък и други, са недалновидна, груба, недопустима политическа намеса в природата на езика и цели заличаване на културната памет, която носят през вековете тези топоними, каза Местан.
Според него се цели чрез провокиране на негативни настроения срещу имена със собствена история  да се предизвикат нови разделителни линии в обществото заради реализиране на нечисти партийни интереси.
На 17 май Общинският съвет на Пловдив, след бурна дискусия, гласува промяната на името на площад "Джумая" на "Римски стадион". Предложението бе внесено от кмета на града Иван Тотев. Костадин Кисьов, директор на Археологическия музей и общински съветник от ВМРО-НИЕ, подкрепи идеята с аргумента, че от историческа гледна точка по-правилно е да бъде преименуван на "Античен стадион", а това щяло да бъде и добра реклама за археологическия обект.
Във Варна с инициатива за смяна на турски, гръцки и арабски названия на местности излязоха от ВМРО.
Местан смята за несъстоятелен аргумента за чистота на езика. Защо се преименуват само обекти с турски имена, а не са проблем например Пасарел и Кондофрей -  имена на благородници от кръстоносната армия на Балдуин, нападнала православната Калоянова България, попита Местан.
Той припомни, че в София има Паметник на Съветската армия. Как ви звучат имената Расате, Сидер, Арабаджиев, даде пример Местан.
Той изброи и ястия от националната ни кухня като "сърми", "кебапче", бюрек", "капама", "патладжан".
Лютви Местан посочи като показателен пример и доброволната смяна на името на  българския владетел Борис, който приема християнското име Михаил като израз на приобщаването на езическия народ към християнската цивилизация.
Защо в паметта на православния български народ той остава с тюркското си име Борис, попита Местан.
Министърът на земеделието Мирослав Найденов, който участва в парламентарния контрол, отговори, че ГЕРБ не подкрепя промяната на имената и смята, че историческата памет трябва да бъде запазена.
В такъв смисъл подкрепяме декларацията на ДПС, коментира той.
Найденов каза, че премиерът Бойко Борисов е инструктирал представители на ГЕРБ в местната власт, където има такива инициативи по преименуване, че такова нещо не се толерира по никакъв начин.
Историческата памет трябва да се запази, каза още Мирослав Найденов.

0 коментара:

Публикуване на коментар