Пет партии подписаха учредителното споразумение за "Реформаторски блок"

петък, декември 20, 2013 |

Пет партии подписаха учредително споразумение за създаване на политически съюз "Реформаторски блок".
Под документа се подписаха лидерите на ДСБ, Движение „България на гражданите", СДС, Народна партия „Свобода и достойнство" и БЗНС.
"Гледайте на Реформаторския блок като на Европейския съюз - това е ключът. Както Европа е Европа на включването, така и Реформаторският блок е на партии, които запазват своята идентичност и влизат в съюз „за" дълбоки реформи, а не против друга политическа сила. Специално балгодаря на политиците от Гражданския съвет и от този ден нека фокусът бъде в обединението. Както каза един наш симпатизант, ние най-после обидняваме партиите, за които през годините гласуваха демократично мислещите хора". Това каза Меглена Кунева при откриването на церемонията по подписване на учредително споразумение за политически съюз между партиите от Реформаторския болк днес в София.

По думите ѝ лидерът на ДСБ Радан Кънев е положил началото на реформаторското обединение. "Радан имаше смелостта да направи първата стъпка, каза тя, другите се присъединихме към неговата инициатива". Кунева допълни, че „Движение България на гражданите" преди повече от година предприе подобно обединение на хора с обща кауза и от сходни сектори на политическия спектър. Формулата беше същата, каза тя - обединение, а не разделяне и бе категорична, че Блокът ще е този, който ще изпълни очакванията за бъдещата смяна на конституционния модел, за нова държавност и нов обществен договор.
Слагайки последен подпис под учредителното споразумение, лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че това не е поредната политическа коалиция, а раждането на нова политическа сила със значение за десетилетия напред. "Това е траен политически съюз. Ние имаме обща история, която не е лесна и в последните 6 месеца направихме големи отстъпки между партиите си и вътре в тях, но го направихме за бъдещето, а не заради миналото".
Кънев заяви още, че непосредствените проблеми на страната идват от властта на мафията и ще се решат само с радикални реформи. Той изброи секторите на правосъдието, администрацията и слагането на край на партийните назначения, икономика без корупция, независими медии и силно гражданско общество като офокус на внимание на реформаторската енергия на Блока. Ние трябва да преучредим правова държава със свободни граждани, като достоен и силен член на ЕС, каза още той и допълни, че само зконността може да направи хората богати. Радан Кънев каза, че партиите от Блока осъзнават добре стратегическата грешка на разделението и с днешния акт тя се преодолява.

Николай Ненчев от БЗНС каза, че подписва с отговорност в присъствието на внучката на последния председател на Земеделския съюз, на лежалия в комунистическите лагери Петко Огойски и на осъдения на смърт през 1961 година от комунистическия режим Жеко Стоянов. С искрената надежда, по думите му, това да е последното обединение, което подписваме и да няма повече разединение подпис под споразумението сложи и Божидар Лукарски - председател на СДС. По думите му пред РБ има шест нетоложни стъпки за излизане от кризата. Той каза, че правителство, което да се откаже от пълен мандат, за да се създадат условия за нов обществен договор чрез Велико народно събрание и промяна на Конституцията ще удовлетвори очакването на българските граждани за истински реформи. На въпрос за номинации за водачи на евролистата, Лукарски отговори, че решенията за номинации са въпрос на вътрешни обсъждания на партиите, съгласно уставите им и вътрешните им правила и споразумението придвижда процедура, която предсто да бъде изпълнена от партиите в качеството им на вече подписали документа.
Корман Исмалиов от НПСД допълни, че подписва с искрена вяра, че се влива енергия за добруването на българската нация. По думите му, прекалено много разделителни линии и анклави бяха създадени по време на прехода и мисията на РБ е да ги премахне чрез управление в името на законност, пазарна икономика и европейски правила.
Ръководството на „Синьо единство" се очаква да вземе и официално решение дали да се присъедини към коалицията в събота, след като в четвъртък част от членовете на формацията подписаха споразумение с ДСБ за участие в "Реформаторския блок".
По повод подписването на учредителонто споразумение за политически съюз на партиите от Реформаторсикя блок, лидерът на ДБГ Меглена Кунева написа във фейсбук профила си следното съобщение:
"Нека да е на добър час Реформаторският блок, приятели! На Игнажден който ти влезе в дома, такава ще ти е годината. Нека с влизането на Реформаторския блок в политиката България да тръгне по реформаторския си път. Това е шанс за страната ни и влизайки в домовете ви с тази новина, дано да сме направили решителната крачка за цялото общество. РБ е съюз ЗА, а не против. Благодарим на всички членове и приятели на ДБГ, които ни се обаждат, за да ни поздравят.
Хубав празник днес, колеги! И дано добри хора да са ви влезли в домовете тази сутрин".

Утре ще бъде представен новият сайт на Меглена Кунева.

0 коментара:

Публикуване на коментар