Искат политическо убежище в България за турски опозиционер

сряда, декември 18, 2013 |

Видеозапис от реч на турски опозиционен лидер пред съда по делото "Ергеникон" пращат до българската комисия за предоставяне на убежище към президенството адвокатите на "сивия вълк" Левент Темиз.
Догу Перинчек, който оглавява Работническата партия на Турция, засягал в едночасовото си слово въпроса на политическия характер на делото, по което 10-годишна присъда има Темиз, лидер на младежката структура на Партия на националистическото действие. Според решение на наказателен съд в  Истанбул Темиз е участник във въоръжена терористична група. 
Темиз влезе нелегално в България през август и бе задържан от граничните власти. Тогава част от турските медии съобщиха, че у нас е задържан един от лидерите на "Сивите вълци". Турция поиска от българските власти да екстрадира 39-годишния юрист. По искането започна процес в Бургаския окръжен съд.
Междувременно Темиз изпрати молба до Комисията за предоставяне на убежище. Бургаските магистрати вече няколко пъти отлагаха делото, изчаквайки произнасянето на комисията. Преди дни в съда е получено писмо, че работата по преписката на Темиз продължава.
275 са обвиняемите по делото "Ергеникон" в Турция, което приключи на първа инстанция през август. Обвиняеми са представители на интелигенцията, журналисти, юристи, бивши военни. Около 15 от осъдените са успели да напуснат страната и да достигнат до различни европейски страни като Германия и Англия.
Темиз прекара няколко месеца в български арест, но по-късно съдът промени задържането под стража с по-лека мярка.
Следващото заседание по делото за екстрадицията му е насрочено на 29 януари.

0 коментара:

Публикуване на коментар