БСП, ГЕРБ и Атака защитиха културните паметници, искани от вероизповеданията

сряда, декември 18, 2013 |

Промени в Закона за вероизповеданията, касаещи възстановяването собствеността на вероизповеданията, станаха повод за бурни скандали в Комисията по култура и медии.

Припомняме, депутатите от БСП Димитър Дъбов, Татяна Буруджиева и Пламен Славов внесоха в деловодството на НС промени, насочени към текстовете, засягащи темата за възстановяване собствеността върху одържавени недвижими имоти.
Промените предвиждат да се възстановят имоти на вероизповеданията без музеи, техните филиали и отдели, галерии, камерни зали, археологически недвижими културни ценности и други паметници на културата - публична държавна и общинска собственост.
Да се запази културно-историческото ни наследство, завещано ни от предците, е мотивът на вносителите, както обясни червената депутатка Татяна Буруджиева. Тя бе категорична, че не се посяга на собствеността на никое вероизповедание.
Книга от османските българи получила депутатката като заявление за претенциите им за собственост върху български ценности. В тази книга османските българи имали „апетити" към Сборяново, където има тракийски гробници.
Според Татяна Буруджиева може до се стигне по тази логика до абсурда един ден и гръцките и ромейските българи да имат претенции към родните културно-исторически ценности.
Станислав Станилов от Атака подчерта, че държавата трябва да се грижи за културното ни богатство. Той посочи за пример, чеако Боянската църква се върне на БПЦ, то там може да започнат да се водят церемонии и да бъдат унищожени ценните стенописи.
Религиозните общности не се грижат добре за имотите си, каза той. За пример посочи Храм-паметник „Св. Александър Невски", който е в окаяно състояние и за който църквата ни няма 15-20 милиона лева за ремонт.
ГЕРБ заявиха, че ще подкрепят предложенията на червените.
Хюсеин Хафъзов от ДПС поиска дискусията да бъде отложена и да се включат в нея вероизповеданията, за да се чуе мнението им, тъй като се засягали техни интереси. Виждам една голяма ревност и желание да запазим културните ценности на България, изтъкна депутатът от ДПС.
Хафъзов обори аргумента на Атака, заявявайки, че Храм-паметник „Св. Александър Невски" е в окаяно състояние, защото е ничия собственост към момента. Той заподозря, че умишлено се цели културни обекти да бъдат доведено до окаяно състояние.
Да се хванем за ръчичка и да посетим десетки обекти, които се разпадат, предложи Хафъзов. Според него, ако се приемат промените, религиозните общности ще могат да осъдят държавата ни в Страсбург.
В този момент Кирил Добрев подметна: „Или в Одрин", което ядоса депутата от ДПС, който се скара с колегите си за забележката им. Всеки, който ме праща в Одрин, аз ще изпратя в Персия и Иран, ядоса се депутатът от ДПС.
Твърди се, че българите произлизат от Иран, допълни той. Никой няма право да ме гони от моята родина, каза още Хюсеин Хафъзов и посочи, че не се извинява за емоционалното си изказване, посочи той.
Депутатите от ГЕРБ казаха: „А трябваше", на което Хафъзов отговори: „Веднага, когато се върна от Одрин".
Лъчезар Иванов от ГЕРБ пък демонстративно си тръгна от заседанието на комисията, ядосан от коментара на Хафъзов, че за 2010 Турция реставрирала над 3000 религиозни обекти за милиарди. Иванов се ядоса от „пропагандата" на депутата от ДПС.
„Боря се за справедливост", посочи Хюсеин Хафъзов.
„Всички синагоги са паметници на културата, досега да е имало проблем с тях?", попитаха от Атака.
Проектът мина на първо четене през Културната комисия с 16 гласа „За" и 3 „Против".

0 коментара:

Публикуване на коментар