"Огънят на Анадола" пресъздаде "Еволюция" на цивилизациите

понеделник, декември 09, 2013 |

Турският балет "Огънят на Анадола" пресъздаде най-новия си танц пред българската публика, предаде репортер на БГНЕС.
"Еволюция" разказва за историята на Прометей, Зевс и Пандора като създава танцов портрет на битката между доброто и злото, преминава през иконите и дервишите, за да се спре на колорита на космополитния Истанбул. За хореографията на танца "Еволюция", "Огънят на Анадола" черпи вдъхновение от антични изображения, предмети и легенди.
Анатолия или Анадолът е мястото, откъдето изгрява слънцето, за да дари земята с топлина, така както Прометей е дарил огъня на хората и ги е научил на изкуства и занаяти. Облечени в оранжевите и червените си костюми, танцьорите пресъздават не само пламтящия огън и нещастията, които Пандора е донесла на земята, но и битката между Прометей и Зевс, която показва борбата между добро и зло, свобода и тирания още от древни времена.
Със съчетание на ориенталски танци и стъпки от класическия балет "Огънят на Анадола" твори и образа на Пандора, а прима-балерината изтъква в украсения си с пайети костюм на ориенталска танцьорка. Тя е единствената в черно, а останалите балерини са в бели облекла.
"Еволюцията" разказва и за странстващите дервиши. С ръка, протегната към слънцето и друга, сочеща земята, танцьорите се завъртат около себе си, за да потърсят слънцето и безкрайността, а последвалата църковната музика и иконите изразяват толерантността между религиите и срещата на Изтока и Запада.
"Огънят на Анадола" не пропуска чрез своите стъпки и ритми да покаже силата на водата и вълните. "Еволюция" представя и красотата на града-мечта за не един и двама владетели – Истанбул. Освен добри танцувални, балетистите притежават и добри музикални умения. Това личи от съчетанието на танците и удара на барабаните, които те използват за спектакъла.
Зала 1 на НДК се оказа тясна, за да побере всички, които пожелаха да видят танца "Еволюция", за чиято подготовка "Огънят на Анадола" е работил цели пет години. Билетите за спектакъла бяха изкупени още преди седмици, но за всички, които не успяха да гледат тази вечер, трупата е подготвила изненада – през пролетта тя ще се завърне със специално турне в България.

0 коментара:

Публикуване на коментар