"Пътуване във времето"

неделя, януари 05, 2014 |



Сабиха Хаками е родена през 1945 г. в крайдунавското село Батин. Тя е българска гражданка от турски етнос, родена и израснала в Делиормана (Лудогорието).
Авторката завършва филологическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". След дипломирането си, пътищата на съдбата я отвеждат в далечен Афганистан, в родината на съпруга ѝ. Там тя живее почти четвърт век и обогатява своята духовност с мъдростта на източната култура.

В своята книга, авторката разказва за дългия път на адаптация в чуждата страна с други традиции и различен начин на живот, и единствената ѝ опора по този път - любовта. Измъчвана от силна носталгия по родината и любимите хора, Сабиха често пътува с децата си до България, където става свидетел на възродителния процес по онова време и "голямата екскурзия" на сънародниците ѝ.

Когато Сабиха напълно се интегрира в афганистанското общество, в страната избухва гражданска война, която помита всичко постигнато - дом, кариера, мирен живот. След като ракетните обстрели стават ежедневие в Кабул и застрашават живота на хилядите мирни граждани, авторката заедно с цялото си семейство напускат страната и поемат обратния път към родината в търсене на убежище.

Пътуванията на Сабиха по "спиралата на времето" са изпълнени с много премеждия и изпитания, които обаче не сломяват силата на духа ѝ. Авторката увлекателно разказва за жизнения си път на обикновено момиче, успяло да съхрани себе си и семейството си в страна, раздирана от политически катаклизми, преврати и гражданска война.

От 1993 г. Сабиха Хаками живее в София.

0 коментара:

Публикуване на коментар