Ердоган помете съперниците

неделя, март 30, 2014 |

Кандидатите на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР), чийто лидер е премиерът Реджеп Ердоган, са събрали на днешните местни избори 48,5% от гласовете на избирателите, показва предварителните данни.
Втора е опозиционната Народно-републиканска партия (НРП) с 23% от гласовете, трета е Партията на националното действие (ПНД) с 14-процентна подкрепа, а 7,5% от бюлетините е събрала прокюрдската Партията на мира и демокрацията (ПМД). Тези резултати са от преброяване на 5 млн. бюлетини и на 12% от избирателните урни.
Избирателната комисия започна да огласява данните от изборите два часа след техния край. Както можеше да се очаква, западните провинции са предпочели опозиционната НРП, а кюрдските провинции в югоизточна Турция масово са гласували за ПМД. В останалата част от Турция властва партията на Реджеп Ердоган.
Излязоха и първите резултати от вота в Анкара и Истанбул, където ПСР съхранява лидерството си. Действащият столичен кмет Мелих Гекчек получава 46% от гласовете, но във врата му диша кандидатът на НРП Мансур Яваш с почти 40% от бюлетините. Сегашният градоначалник на Истанбул Кадир Топбаш има 50% от гласовете, а конкурентът му също от НРП Мустафа Саръгюл 39 процента.
Турските гласоподаватели избираха днес губернатори на провинции, кметове, членове на местни законодателни събрания, ръководствата на общини, на райони и селски съвети. Те се избират за срок от 5 години.
Право на глас в Турция имат 52 млн. души, а свои кандидати представиха 26 политически партии. 40 000 полицаи се грижеха за спокойното протичане на вота. В същото време в хода на днешното гласуване бяха убити 6 души в конфликти между кандидати за кметския пост в две села, а други 13 души бяха ранени.

0 коментара:

Публикуване на коментар