Как Селин от Кърджали стана номер 1 по български

вторник, април 22, 2014 |

Седмокласничката от Кърджали Селин Ахмед спечели националната олимпиада по български език.
Както първи 24rodopi.com писа, ученичката от ОУ "Св. св. Кирил и Методий", заедно с двама нейни връстници от Софийска математическа гимназия и от още едно столично училище, получават максималния резултат от 6.00. След областните кръгове общо 30 деца от страната достигат до финала. Селин и момиче от Разград са единствените, за които българският не е майчин. "В дългогодишната история на олимпиадите това е единственият случай и прави успеха на нашата възпитаничка още по-голям", горда е директорката на школото в Кърджали Лиляна Янкова.
"Резултатът на Селин не е неочакван, защото за него не е работено еднократно, а през всички години от първи клас", коментира директорката Лиляна Янкова. И подчертава, че огромна заслуга за успеха на седмокласничката има учителката й по български Дора Костова. Селин е участвала и в други национални състезания. В колекцията си има второ награда от конкурса "Любословие", във Варна става национален първенец по природни науки, а нейна мултимедийна презентация за историята на българо-руските отношения е класирана първа в надпреварата "Заедно в XXI в.".
"Не деля децата на ученици, за които българският език е майчин и не майчин, а на отговорни и по-малко отговорни, на четящи и нечетящи", обяснява литераторката Дора Костова. Тя не крие, че Селин почти не е имала коледна ваканция, защото се е готвила за областната олимпиада, където събрала максимален брой точки. За да успее и на националния кръг пък, решила всички тестове от общински, областни и национални олимпиади от 1997 г. насам.
Давах й и въпроси от матурата на 12-и клас без да й казвам", признава Костова, цитирана от „Стандурт".
Селин обяснява, че тестът и задачите не я затруднили. "Притесняваше ме най-вече това, че ще се състезавам с деца от реномирани училища в София и страната", казва момичето. Костова не крие, че за нея и колегите й олимпиадата е била тест за качеството на образованието в т.нар. смесени райони, където много деца са билингви. Но резултатите са повече от блестящи. Съучениците на Селин от ОУ "Отец Паисий" и от крумовградското село село Аврен постигат също страхотен резултат на олимпиадата - над 85 точки от 100 възможни.
Любопитен факт е, че преподавателката по български на Селин преди години е обучавала и майката на момичето. Днес Тезджан има свой частен бизнес. Младата жена си спомня, че часовете по литература й били едни от най-интересните в Икономическия техникум. "Мога да кажа, че любовта към художествената литература и към четенето дължа в голяма степен и на Дора Костова, която е перфектен преподавател. Оттогава не пропускам книжарница, вкъщи имаме богата библиотека, най-вече световна класика. За децата започнахме да събираме и поредица от детски енциклопедии, които със съпруга ми също разлистваме с интерес. Доброто познаване на българския е шанс за добра професионална подготовка, затова насърчаваме и Селин, и брат й да учат сериозно", казва Тезджан, която не крие удовлетворението от успеха на дъщеря си.
"Познавам я от 3-годишна, още тогава разнасяше книжки. Като дойде в първи клас, знаеше азбуката и можеше да чете. Беше като попивателна. Изчиташе не само книгите от задължителния списък, но и допълнителни заглавия. Винаги сме срещали голяма подкрепа от родителите й", спомня си с гордост пък началната учителка на Селин Фанка Радичева.
Отличната оценка на Селин от Националната олимпиада по български език й дава право да избере гимназия в страната, в която ще постъпи без приемен изпит. "Още не съм решила, но може би ще избера ГПЧЕ "Христо Ботев" в Кърджали. А за постигнатия успех благодаря на всички мои учители", казва щастливата Селин. Като всички свои връстници и тя се застоява пред компютъра, но четенето й е любимо занимание. Харесва фантастика и исторически и романи. Привличат я и книгите за известни личности. Сега е "увлечена" по Дьо Гол и Яворов. Обича да излиза с приятели, да рисува и слуша музика. За съучениците си е добрата приятелка. Често се допитват до нея, ако нещо не са разбрали. Готова е да им обясни, а не просто да им даде да препишат от домашното й.
Мечтата на Селин е да завърши право в СУ "Св. Климент Охридски" и като всеки млад европеец знае, че без чужди езици не може, затова е избрала английски и немски. Казва, че доброто владеене на български й помага да се справя и с езика на Шекспир и Гьоте.

0 коментара:

Публикуване на коментар