Секретариатът по трансгранично сътрудничество България-Турция остава в Хасково

събота, май 17, 2014 |

Седалището на Съвместния технически секретариат по Програмата за трансгранично сътрудничество България-Турция остава в Хасково, след като позицията за местоположението му през следващия програмен период 2014-2020 г. бе успешно защитена от областния управител Кадир Исов в Министерството на Европейските въпроси на Турция. Това стана на 13 май, т.г. на второто заседание на Съвместната работна група за разработване на Програмата, което се проведе в Анкара. Един от важните въпроси на заседанието бе именно местоположението на Секретариата, след като от Бургаска област бе постъпило искане то да се позиционира на тяхна територия.
Според статистиката, кандидатите от Хасковска област за трите покани по програмата са повече от тези от област Бургас. Неприемлива е и тезата, че потенциалните бенефициенти биха пестили време от новото местоположение. В транспортно отношение Хасково е по-бърза за достигане дестинация от Бургас от бенефициентите от област Одрин и равно отдалечена от областите Къркларели и Ямбол. Предвид на скорошното завършване на АМ „Марица" и подразделенията на Секретариата в Одрин, с Хасковска област се гарантира още по-бърза и ефективна комуникация, каза на срещата Кадир Исов.
След изслушване на доводите, Съвместната група реши, че предвид на устойчивото развитие на програмата и установените ползотворни връзки, местоположението на СТС остава в Хасково.

0 коментара:

Публикуване на коментар