Турски танкове влизат в Сирия, евакуират гробница

понеделник, февруари 23, 2015 |

Гробницата на Сюлейман Шах в Сирия СНИМКА: 24 Часа
Турски военни сили влязоха в Сирия през северната ѝ граница, за да спасят 38 турски войници, охраняващи гробницата на Сюлейман Шах, предаде Би Би Си.
Сюлейман Шах е дядо на основателя на османската държава Осман Първи. Гробът му на брега на река Ефрат се намира в единствения турски анклав в чужбина. Турските войници, охраняващи гробницата, от месеци бяха заобиколени от джихадисти от “Ислямска държава”.
Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу потвърди на пресконференция, че въоръжените сили на страната са провели операция за евакуиране на охраняващия гарнизон, както и на останките в самата гробница. Той обясни, че Турция не е искала разрешение или помощ от съюзниците си, но е
информирала коалицията малко след началото на операцията
Нахлуването късно завчера включвало 39 танка, 100 военни машини, дронове и разузнавателни самолети, както и над 500 войници и спецчасти, които напредвали по суша. Турски изтребители чакали в бойна готовност, за да се включат при нужда, но това не се наложило. Акцията била подкрепена от местните кюрдски власти, които се бият от месеци срещу джихадистите. 
СНИМКА: 24 Часа

Колоната танкове била изпратена в град Кобани, който се намира на 30 км от турската граница. Миналия месец кюрдите успяха да изтласкат оттам джихадистите. Не е имало никакви сблъсъци с джихадистите, но един войник е загинал при инцидент, съобщи военното командване в Анкара, предаде Ройтерс.
Символичната гробница е взривена от войниците, за да не бъде превърната в укрепен пункт на “Ислямска държава”, обясни по-късно Давутоглу. В профила на премиера в туитър бе съобщено, че останките на Сюлейман Шах
временно ще бъдат преместени в друг район на Сирия,
която ще е под турски военен контрол. Над мястото вече бил издигнат турския флаг.
Турското правителство заяви в края на миналата година, че бойци на “Ислямска държава” напредват към гробницата. Караулът се сменял на всеки 6 месеца. Сегашният бил блокиран в гробницата повече от 2 месеца. 
ИСТОРИЯ
Мавзолеят на брега на река Ефрат е на мястото на гроба на Сюлейман Шах, дядото на основателя на Османската империя Осман Първи, починал преди около 700 г. Според историците Сюлейман Шах се удавил, пресичайки реката.
Мястото в провинция Алепо е обявено за турска територия съгласно договор с Франция от 1921 г., когато след края на Първата световна война и разкъсването на победената Османска империя французите управляват днешна Сирия. Първоначално гробът и анклавът се намирали на 80 км от сегашното място. Те обаче били преместени заради язовир през 1974 г.
Анкара смята парчето земя за своя суверенна територия и на няколко пъти е предупреждавала, че ако мавзолеят бъде нападнат, ще го защитава.
24chasa.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар