Турция и България са в непрекъснат обмен на разузнавателни данни срещу джихадисти

четвъртък, октомври 15, 2015 |


   
Турция и България са в непрекъснат обмен на разузнавателни данни, за да се предотврати проникването на джихадисти на територията на нашата страна и Европейския съюз. Това стана ясно след работна среща на премиера Бойко Борисов и турския му колега Ахмет Давутоглу в Истанбул. Двамата премиери пристигнаха в турския мегаполис за Глобалния форум за миграция и развитие, който се провежда на фона на изключително строги мерки за сигурност заради терористичната атака в Анкара.
Бойко Борисов пристигна в Истанбул по покана на турския му колега Ахмет Давутоглу. Преди да открият форума, посветен на бежанската криза, в работна среща двамата обсъдиха как България и Турция да се борят заедно за справяне с мигрантския поток.
Ахмет Давутоглу, министър-председател на Турция: “Сред тези бежанци е вероятно и възможно да влязат други хора с други цели и намерения. Единственото, което може да се противопостави на това е изключително сериозна работа на разузнаването. И за това отдаваме голяма важност на сътрудничеството с всички съседни държави в областта на разузнаването. Но и това може да остане недостатъчно”.
Българският премиер благодари на турските власти, че успяват да задържат бежанския приток към нашата граница. Разговорите в Истанбул се провеждат само ден преди срещата на върха на Европейския съюз. Турция и европейската помощ за справяне с мигрантите ще бъде една от основните теми на форума. България има ясно записана позиция пред Европейския съвет, заяви премиерът Борисов.
Европейският съюз отпусна 1 милиард евро на Турция за справяне с бежанския проблем, но истинското решение се крие в намирането на пътят към мира в Сирия, заяви Ахмет Давутоглу.
“Това за всички ни е голям изпит. От една страна имаме режима в Сирия и тероризма. Но трябва да отворим своите врати за тях, това е преди всичко нашия човешки дълг. Тук имаме два милиона бежанци от Сирия, Турция в момента е държавата приела най-много бежанци в света”, заяви Ахмет Давутоглу.
Българският премиер Бойко Борисов е провел телефонен разговор и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и го е уверил, че Турция има пълната подкрепа на България за справяне с миграционния поток.

0 коментара:

Публикуване на коментар