Първият по рода си Дом на етносите в Пловдив официално отваря врати

вторник, март 29, 2016 |

Първият по рода си Дом на етносите в Пловдив официално отваря врати на 31 март.   Той ще бъде едновременно жив музей  и място за изкуство и културни прояви на артисти от всички етнически общности, които живеят ЗАЕДНО от векове в най-стария жив град в Европа. Домът на етносите отваря врати благодарение на общите усилия на  пловдивските арменци, евреи, италианци, роми, руснаци и турци. Посланието е за толерантност и разбирателство, в контекста и на спечелената от Пловдив титла Европейска столица на културата 2019. Реализирането на проекта е реверанс към историята на древния град, известен от векове като конгломерат от етноси, в който всички, без значение на произход и религия, съжителстват заедно в мир. Той се осъществява по идея на дългогодишния телевизионен  журналист  Екатерина Костова и главния редактор на Дарик Пловдив Лалка Златанова, няколко десетилетия след като известният български режисьор, писател и общественик Анжел Вагенщайн има идея да открие “Музей на толерантността и добросъседството”  с етнографска сбирка "Един град, три религии, седем етноса". Проектът се осъществява с подкрепата на Международен панаир Пловдив, с чието съдействие след близо година подготовка красивата сграда под Античния театър се превърна в Дом на етносите.
Той събира под един покрив историята, бита и традициите от миналото до днес на етническите общности с най-богата история в града и ще се превърне в сцена за съвременен културен живот. Домът ще има, както представителна, така и образователна цел. Амбициите са да бъде и културно-образователен център за младежи и туристи. Той ще е още постоянно арт пространство с най-богат общ календар от културни събития на всички етнически общности. Ще е място за срещи в една уникална и неформална обстановка, близо до сърцето на Стария град, мястото, което са избрали за свой дом първите заселници по пловдивските тепета преди около 8000 години. Ще е клуб за топло посрещане на съмишленици - всичко, от което имаме нужда днес в най-красивия български град! 

Домът на етносите е проект на Фондация ЗАЕДНО, учредена от двете пловдивски журналистки, като основната идея е, на база вековните традиции и общата история,  да се приобщят представителите на всички етноси в съвременния обществено-културен живот на Пловдив, да подпомага различни техни събития в контекста и на развитието на Пловдив като културна столица на България, Европейска столица на културата през 2019 и атрактивна дестинция в международния  културен туризъм. Той ще бъде и център за връзка на етническите общности от Балканите и Европа за реализиране на съвместни инциативи, конференции, семинари и други прояви. Културният календар на Дома ще бъде писан съвместно с членовете на Консултативния съвет към Фондацията. 

0 коментара:

Публикуване на коментар