Създават Европейска група за териториално сътрудничество между България, Гърция и Турция

понеделник, март 28, 2016 |

Да се работи за създаването на Европейска група за териториално сътрудничество в граничната зона между България, Гърция и Турция бе едно от решенията на международната работна среща под мотото „Трансграничното сътрудничество – европейски мостове”, която се проведе през уикенда в Свиленград. За подкрепа на  инициативата се обявиха евродепутатите Искра Михайлова - председател на Комисията по регионално развитие към Европейския парламент и Мария Спираки  - член на комисията, с чието съдействие бе организиран форумът по инициатива на кмета на Свиленград Георги Манолов.
„Териториалното сътрудничество е ключов фактор в кохезионната политика на ЕС и на това акцентираме в доклада на нашата комисия, който скоро ще бъде гласуван”, каза Искра Михайлова. Тук във вашия район виждаме чудесно сътрудничество, което трябва да бъде развито. Аз поемам ангажимент да поканя експерти от МРРБ и ЕК за подкрепа на общините за създаване на такава група, а така също и представители на подобни групи в Италия, Франция и други части на България, които вече имат подобен опит. Тук са реализирани проекти в експонирането на културни паметници, в изграждането на туристически обекти, превенция на рискове в околната среда и други. Имаме да  работим в посока иновации, подкрепа на общините за създаване на работни места, подкрепа на инициативни хора, които да използват границата не като преграда, а като мост между хората за общ напредък”.
"Ние сме близки съседи и споделяме съвременната история, затова е важно да разберем как можем да използваме тази близост”, каза евродепутат Мария Спираки.
При откриването на международния форум кметът на Свиленград Георги Манолов определи срещата като знакова за общото бъдеще на регион Тракия. Той сподели, че от 2004 година Свиленград работи успешно с гръцки и турски общини и има изградени трайни отношения на доверие и приятелство. „На тази основа и на базата на общите европейски ценности  ще бъдем готови да създаваме бъдещи проекти  и  да посрещаме идващите предизвикателства”, каза още Манолов. Той постави един от най- важните проблеми за решаване - безопасността на населението в трите съседни страни при наводнения и предложи трайното му решаване с прилагането на публично-частното партньорство.
На работната среща своите виждания и проблеми в развитието на трансграничния регион обмениха кметовете на гръцките общини: Орестиада – Мавридис Василеос, Димотика – Параскевас Пацуридис, Амфиполис – Мелитос Константинос, кметове на общините от Турция:Узункьопрю – Енис Ишбилен, Люлебургаз – Емин Халебак, Къркларели – зам.-кмет Айдемир Джан, Одрин – Селим Билгинкая - началник-отдел „Европроекти” в общината. От българските местни власти присъстваха заместник-кметовете  на Любимец – Илия Илиев и на Етрополе – Стефан Борисов,  представители на  общините Ивайловград и  Тополовград.
Кметът на Узункьопрю Енис Ишбилен сподели отличните си впечатления от работата с община Свиленград по общи проекти и постигнатите реални ползи чрез възможностите на трансграничното сътрудничество. За нас Свиленград е приятелска община и се надявам да продължим да работим заедно, заяви кметът на турския град.
В работната сесия  участваха Атанаска Николова, заместник-министър в МОСВ, която представи възможностите за финансиране на проекти в опазване на околната среда. Тя се ангажира с провеждането на обществено обсъждане в Свиленград на проблемите с наводненията и предложи създаването на стратегически тристранен проект за превенция между съседните общини.
Малина Крумова,  директор на  Централно координационно звено към МС, представи основни моменти от новите Закон за управление на еврофондовете и Закон за публично-частното партньорство. Тя отбеляза, че политиката на сближаване трябва да залага на нуждите отдолу нагоре, да се тръгва от нуждите на хората на местно ниво и те да определят насочването на инвестициите. Според нея Законът за управление на еврофондовете е сигурна нормативна рамка, която ще постави обществените отношения в предвидима среда. Крумова посочи като възможен източник на финансиране на Индустриална зона – Свиленград, освен плана Юнкер, предвидените в оперативните програми средства за финансов инженеринг, които ще бъдат управлявани от Фонда на фондовете. На общини и частни инвеститори ще се предоставя ресурс, насочен към граничните райони.
Райна Попова – държавен експерт в  ГД `Управление на териториалното сътрудничество` в МРРБ представи програмите за трансгранично сътрудничество до 2020 г., включващи област Хасково като допустима територия.
Иванка Димитрова, директор на дирекция „Общинска собственост и устройство на територията” в ОбА   презентира дългогодишната идея на община Свиленград  за Индустриална зона - Свиленград.

Мария Костадинова, заместник-кмет на община Свиленград, която бе и модератор на международната среща, представи възможностите на общината  за привличане на инвестиции. Тя предложи да се проведе комплексно представяне на района от общините  на специално изложение за инвеститори.

0 коментара:

Публикуване на коментар