Политическо остракиране на над 2 милиона български граждани, които живеят извън пределите на Родината

вторник, април 26, 2016 |

Лютви Местан
Председател на ПП ДОСТ

Измененията в Изборния кодекс не просто нарушават конституционните права на българските граждани, но на практика представляват акт на политическо остракиране на над 2 милиона български граждани, които живеят извън пределите на Родината.
В началото на утрешното извънредно пленарно заседание ще направя процедурно предложение за прекратяване на разискванията и по -нататъшното приемане на измененията в Изборния кодекс. Това е единственото разумно нещо, което би могло да направи 43-то Народно събрание. Този проект трябва окончателно да бъде захвърлен там, където му е мястото – в „бунището“ на националистическите изстъпления в българската политика. По това, кои парламентарни групи биха приели или отхвърлили процедурното предложение, ще стане ясно кой активно или пасивно съучаства в бруталното престъпление – ограничаването на изборните права на милиони български граждани в чужбина.
Припомням, че тези около 2 милиона български граждани са част от българската духовна територия по света и неразделна част от гражданското общество в България.
Неведнъж е казвано, че „България е там, където има поне един български гражданин, съхранил българския дух“. Отнемането на правото на глас е по същество заличаване или отнемане на духовни територии на България. Политическият вот е висша форма на съпричастност към България и нейното гражданско общество. Лишаването от глас не е нито национализъм, нито патриотизъм, а чиста проба партиен егоизъм и партизанщина. Българските граждани в чужбина не заслужават тази парламентарна „гавра“ не само защото внасят годишно в българските банки, а оттам и в българската икономика над 2 млрд. лева, а най-вече, защото носят в сърцата си любовта към Родината.
Няма никакво значение дали националистическият напън на така наречените патриоти от Фронта се прицелва в избирателите на ДОСТ и ДПС. По-важно е, че е ясна мракобесната цел на националистическата агресия – за да бъдат лишени от право на глас 50 хиляди етнически турци, те са готови да пожертват правата на близо още 2 милиона български граждани.
С тази процедура проектът на изменения на Изборния кодекс следва да бъде отхвърлен, а изборите за Президент - да бъдат проведени по действащия Кодекс заедно с Референдума, иницииран от над половин милион български граждани. Според резултатите от Референдума следва да се пристъпи към конституционносъобразни изменения в Изборния кодекс, които да имат за крайна цел не ограничаване на избирателните права, а улесненото им демократично реализиране.

0 коментара:

Публикуване на коментар