Зюрфеттин Хаджъоглу: Конституционните ни права са отнети

вторник, април 26, 2016 |

„Стотици хиляди избиратели, които са с българско гражданство, но живеят в Турция, няма да могат да упражнят конституционните си права, защото са ограничени да гласуват само в дипломатическите представителства. По този начин, почти брутално, се отнемат избирателните им права, ", това заяви Зюрфеттин Хаджъоглу – председател на Конфедерацията на изселниците от Балканите, която е най-голямата неправителствена организация на българските изселници в Турция. 
Хаджъоглу поиска президентът Росен Плевнелиев да наложи вето на приетия Изборен кодекс. Според Конфедерацията, само в Одрин, Чорлу и Текирдаа живеят 30 000 души с българско гражданство и ако една трета от тях решат да упражнят правото си на вот, това било практически било невъзможно да се осъществи.
 Ако този текст не отпадне, изселниците ще могат да гласуват в посолството в Анкара и консулствата в Истанбул и Одрин и в консулската канцелария в Бурса.

"ЕФЕКТЪТ ЩЕ Е СЪМНИТЕЛЕН"
"Забраната за гласуване извън дипломатическите мисии на страната в чужбина, която беше приета от парламента миналата седмица, има една мишена – Лютви Местан и новосформираната му партия ДОСТ. В това няма никакво съмнение, макар че в резултат от промяната, която цели максимум 56 хил. души (толкова гласуваха в Турция през 2013 г.), ще бъдат засегнати десетки хиляди други българи, а ефектът ще е повече от съмнителен", това пише днес в. "Капитал'. 
Ажанс Бг

0 коментара:

Публикуване на коментар