Турският консул: „Реконструкцията на джамията „Ибрахим паша“ ще привлече инвестиции в област Разград“

петък, април 22, 2016 |

Генералният консул на Република Турция в Бургас Ниязи Аврен Акйол с тревога постави въпроса за ремонта на джамията „Макбул Ибрахим паша“ в Разград по време на срещата си с областния управител и неговия екип – това съобщиха от пресцентъра на институцията след края на посещението на дипломата в града.
Генералният консул е коментирал, че сградата е в лошо състояние и спешно е необходимо да се реставрира. Заместник областният управител Нурие Црънгалова уверила госта, че са взети всички мерки за обезопасяването на джамията, които са в правомощията на областния управител.
Г-н Акйол споделил, че се търсят решения и от тяхна страна за реконструкцията на джамията, защото не са толкова много обектите в Североизточна България, към които да бъдат насочвани туристите. „Убеден съм, че реконструкцията на този паметник на културата, 3-тата по големина джамия на Балканите, ще привлече много инвестиции в област Разград”, допълнил Акйол.
Посещението днес бе първа официална среща на областния управител Манол Кившанов и заместничките му Нурие Црънгалова и Виолета Тодорова с Генералния консул на Република Турция в Бургас Ниязи Еврен Акйол.
Областният управител приветствал госта и изразил убеденост, че посещението му ще допринесе за разширяване на добрите междусъседски взаимоотношения и засилване на обмена в икономически и търговски план.
В рамките на опознавателната среща Кившанов представил накратко инвестиционния профил на област Разград, като подчертал, че географската близост на двете държави е голямо предимство и дава възможност за много съвместни инициативи и проекти.
Дипломатът заявил, че отношенията между Турция и България са изградени на основата на приятелство и добросъседство, и на най-високо ниво се развиват много динамично. Той казал още, че България е важна за южната ни съседка страна, тъй като е врата за Европейския съюз. Отделно двете страни са членки на НАТО и имат огромен потенциал в отношенията си занапред. Според дипломата българите от турски произход са здрав мост между двата народа.
„За област Разград един от основните приоритети е привличането на нови  инвеститори, което е важна стъпка към намаляване на безработицата и за  увеличаване  на доходите. Област Разград е важна и като земеделска дестинация и има много възможности за сътрудничество. Готов съм да съдействам да се организира работна среща между наши и турски бизнесмени. В Република Турция има много успешни бизнесмени, които са български изселници”, заявил Манол Кившанов.
„Преценката на турските инвеститори е, че в България се прави бизнес при по-добри условия в сравнение с други страни. За мен е голям късмет, че съм в България, защото е съседна на Турция и защото е много красива. На мнение съм, че България трябва повече да бъде рекламирана. Турските бизнесмени се нуждаят от информация за възможностите, които предлага вашата област. Само с едно посещение не става, нужни са непрекъснати контакти. Ако идеите на местно ниво бъдат изразени на по-високо равнище, бихме могли да развиваме много добро местно сътрудничество. В Шумен е създадена Североизточна българско-турска търговско-индустриална камара, като все повече турски бизнесмени желаят да членуват в нея. Тя е насочена към бизнеса в Североизточна България. Идеята й е да прави по-реалистична преценка за възможностите на фирмите в областите Шумен, Силистра, Търговище, Разград и др. Ще имате голяма полза, ако и вие си сътрудничите с нея. Светът се глобализира и всяко нещо, от което и вие и ние печелим, е необходимо да се случи“ - казал още Акйол.
В хода на срещата дипломатът и губернаторът с тревога си разменили мисли за случващото се в Европа и за сериозната бежанска вълна. „Въпросът с бежанците за много страни е философски, но за нас това е напълно реален проблем и трябва да се отделят ежедневно средства за тях. Радвам се, че съвместно с българското правителство са предприети много мерки, които се обновяват постоянно”, споделил турският дипломат.

0 коментара:

Публикуване на коментар