Ако Фатма се казваше Албена

петък, април 22, 2016 |

Над нас не падат бомби. Може би затова не разбираме Фатма и Юсуф. А дали щяхме да им съчувстваме, ако се казваха Албена и Иван, пита в блога си Даря Попова-Витцел.
Сетих се за Албена и Иван. Те имат две деца - голямата им дъщеря Милена е на пет години, а Ива току-що навърши две. И двамата са завършили езикова гимназия с немски, а после - и университет. Но заплатите им не стигат за нищо. Иван е учител по география, а Албена работи в магазин за дрехи. Нищо, че има висше образование
Да си представим
И двамата с огорчение споделят, че страната, в която живеят, върви на зле и няма изгледи да се оправи. И затова решават да си съберат багажа и да заминат за Германия - с надеждата, че там ще изкарват по-добри пари. И че децата им ще имат по-уреден живот от този на връстниците им у дома.
От новата им родина ги делят само два часа със самолет. Когато пристигат, най-напред се озовават пред нищото. Постепенно обаче в това "нищо" навлиза новият им живот - работа, приличен апартамент под наем, детска градина, училище, дори нови приятели. Албена и Иван успяват да постигнат нещо. Не са забогатели, не са и преуспели, но са успели. И никой не ги гледа накриво, задето се казват Албена и Иван, а не, примерно, Щефани и Маркус.
Нека сега си представим, че Албена се казва Фатма, а името на Иван е Юсуф. Да си представим, че бягат не защото получават малко пари за труда си, а защото над града им падат бомби. Всяка нощ. Да си представим, че бягат не със самолет, а пеша. Седмици наред на крак. Без покрив, без завивка, без достатъчно храна. С две ревящи деца на ръцете. През страни, където не ги искат, гледат ги враждебно, наричат ги сган, пасмина, говеда.
Даря Попова-Витцел
Знаем ли какво е да бягаш от ада?
Излиза значи, че Албена и Иван са хора, а Фатма и Юсуф - "говеда". Защото не са като нас. Защото кожата им е по-тъмна от нашата, а на синджирчето им не се люшка кръстче. Да, заедно с бежанците положително пристигат и хора, които ще ни създават проблеми, но не е редно под този знаменател да попадат и всичките Фатми и Юсуфовци, чиято единствена "вина" е, че са се родили в регион, където бушува страшна война и където едни обезумели не-хора оправдават зверствата си с повелите на религията, която се изповядва там.
Навярно четете този блог, седнали в удобен стол, пред компютър, в помещение, където има електричество и не падат бомби. Нека заедно да помислим: Знаем ли какво е да бягаш от ада? И какво щяхме да мислим за Фатма и Юсуф, ако се казваха Албена и Иван?
DW

0 коментара:

Публикуване на коментар