Стотици ще търсят изцелениe в камъните – чудо до „Дървената джамия“ на 6 май

петък, април 08, 2016 |



По нова пътека ще вървят търсещите изцеление в старото турско гробище в Подкова на 6 май.
Стотици вярващи от България, Гърция и Турция ще търсят изцеление чрез камъните до които се стига по пътечка, която тръгва от двора на уникалната дървена джамия "Йеди къзлар" (в превод от турски - седемте моми). Ритуалите се извършват всяка година в кирковското село Подкова на 6 май, когато мюсюлманите отбелязват Хъдърлез, аналогичен на християнския Гергьовден.
В момента майстори сменят настилката в двора на религиозният храм, който е сглобен преди повече от 500 години без да е използван нито един пирон, затова е наричан още „Дървената джамия". Легендата гласи, че тя е изградена за една нощ от 7 момичета. Историци твърдят, базирайки се на данни в султански архиви, че това е станало през 1428 г.
Изгражда се и нова пътека до култовите камъни, за които се вярва, че са лековити.
Камъните се намират на около 300 метра от мюсюлманския храм. Най-популярният представлява каменен блок, в който е изсечен четириъгълник. Местните го наричат „Дупчения камък". Вярват, че ако човек се провре през отвора му, болежките ще го напуснат. Болният трябва да премине през провиралото 3 пъти в посока, обратна на часовниковата стрелка. Вярва се, че камъкът отнема всяка болка, а преминалият през него ще бъде здрав през цялата година. След като бъде изпълнен ритуалът на провиране, на околните храсти се завързва парченце от дреха. Това е и причината районът около Дупчения камък да е осеян с парцалчета.
Другият камък, за който се вярва, че лекува, е продълговат и е забит в земята. Вярва се, че лекува ревматизъм и болести на кръста и опорно-двигателната система. Хората с болки в кръста сядат на земята и опират гърба си на изправения камък. Болните от ревматизъм пък го докосват 3 пъти с болното място на тялото си. След ритуала вярващите оставят монети в 3-те отвора в най-горната част на камъка, както и парченце от дрехата си.
Друг от камъните лекува главоболие, като страдащите се снижават и докосват челото си в него. Има и камък за изцеление от ревматизъм и други болести на крайниците.
24rodopi.com

0 коментара:

Публикуване на коментар