Бюлент Еджевит подписа, а бурени превзеха проекта “Горна Арда”

неделя, май 01, 2016 |

Бурени, върбалаци, жаби, змии и разорана река. Това е каскада “Горна Арда” 17 г. след подписването на т. нар. сделка на века за строителството й. Специалната площадка в планината над бъдещата язовирна стена бе изкопана спeциално за случая и събра през 1999 година над 10 хил. души на първата копка и сега покрита със борчета, които с клоните бавно отмерват времето.
Хидроенергийна компания “Горна Арда” бе създадена през 1999 г. със спогодба между НЕК и турския холдинг “Джейлан”. Проектът на каскадата предвижда изграждането на водноелектрическа генерираща мощност до 170 мвт с 3 язовира по течението на реката - “Мадан”, “Ардино” и “Сърница”.
Местните хора наричат вече обраслата площадка , където бе изсечена боровата гора, за да скрепят подписите си тогавашните премиери Иван Костов и Бюлент Еджевит пред десетки хиляди души, местните вече наричат “площадка на лъжата”.
За старта на проекта държавата похарчи над 20 млн. лв. за направата на 2 отбивни тунела, по които да тече Арда, докато се издига стената.
Входовете и изходите на съоръженията, построени от поделението на “Минстрой” в Мадан, сега са обрасли във върби, а в тях е пълно с жаби и змии. В наши дни не е ясно дали навътре тунелите не са пропаднали и дали бетонът още е годен за употреба.
Освен тунелите бяха изградени компресорна станция и трафопост, които са почти разрушени.
Проектът, който предвижда разкриването на над 3000 работни места, през тези години не слиза от устата на местните политици от Смолян до Кърджали.
За да се построят тунелите, бе направен път към реката и сега тежки машини на фирми изземват инертни материали от коритото на Арда. Предприемчиви търговци построиха заведения покрай бъдещата стена, но ги затвориха. Направени са площадка и подготовка за бетонов възел, който вече е ръждясал.
Говори се, че няколко души от околните села вече са изкарали курсове за капитани на кораби, за да имат правоспособност да возят туристи с лодки и корабчета из язовира.
“Баща ми умря с думата “язовир”, казва 57-годишният Ахмед Ефендиев от маданското с. Вехтино. Човекът бил против строителството на каскадата, тъй като почти всичките му имоти оставали под водата. Направо се поболял. “Все ми е тая вече, дали ще има, или не. То животът ми мина”, казва за себе си Ефендиев. Според разчетите отпреди 12 г. къщата му трябва да е до първия етаж във вода. Градината му и 15-ина декара земя обаче отиват в чашката на язовира. Във Вехтино и отсрещната махала Дирало под водата попадат общо 13 къщи, кметството, магазин, заведение, цех и стотици декари земя.
Освен че вместо сделка на века местните наричат каскадата “сделка на два века”, заради забавянето възникна серия от усложнения. През годините от старта на проекта бяха определяни зоните от “Натура 2000”. Сега близо 2/3 от земите на каскадата попадат в обхвата й, както и ендемичен вид риба за р. Арда, птици и бозайници. Така че строежът би донесъл санкции от ЕС. Оценката за въздействие на околната среда (ОВОС) на проекта вече е изтекла и сега тя трябва да е съвместима с европейската екологична мрежа “Натура 2000”.
А договорената тогава цена на каскадатаот 220 млн. долара сега е набъбнала двойно спрямо минималната, която се сочи в момента - 350 млн. евро, и тройно от максималната - 500 млн. евро.
През годините между българската и турската страна възникнаха спорове за заплащането и сроковете. В крайна сметка “Джейлан” заведе дело в Арбитража в Париж. По това време турският хоолдинг изпадна в несъстоятелност и активите му бяха поети от друга турска компания - CCG Insaat Sanayi Yatirim Ve Turizm.
През май 2009 г. австрийските компании ЕVN и “Алпине”, която строеше “Цанков камък”, купиха акциите от приемника на “Джейлан”, а година по-късно “Алпине” се оттегля от проекта.
През първия мандат на премиера Бойко Борисов НЕК и ЕVN подписаха акционерно споразумение за изграждането на каскадата. Според споразумението ЕVN ще притежава 70%, а НЕК - 30%.Веднага след това опозицията у нас обвини в лобизъм министър Трайчо Трайков, тъй като бил прокурист на ЕVN.
24 часа

0 коментара:

Публикуване на коментар