Българите в Истанбул посрещнаха Великден

неделя, май 01, 2016 |

Българската общност в Истанбул посрещна Великден в българската Екзархия. В църквата "Свети Йоан Рилски" се отслужи службата за Възкресение. Тя беше много тържествена и на нея присъстваха местните българи, а също и българските граждани, които живеят и работят в мегаполиса. 
Службата се отслужи от свещеника на българските църкви в Истанбул отец Ангел Велков, който благослови присъстващите. Прочетоха се текстове от Евангелието, произнесоха се молитви, църковният хор изпълни евангелски песнопения. Точно в полунощ камбаната на Екзархията възвести Христовото Възкресение, десетки хора със запалени свещи в ръце се поздравиха, размениха си боядисани яйца и козунаци.
Кметът на община Бешикташ Мурат Хазинедар, който поддържа близки отношения с българското църковно настоятелство начело с Васил Лиязе, както и с общността, беше изпратил пакети с козунаци и поздравителен адрес. В поздравлението си той честити Великден и отправя пожелания за мир и светлина на всички хора в България и по света. 
В пограничния град Одрин също десетки българи участваха в тържествената служба за Великден, която се изнесе от свещеник Александър Чъкърък. Сред присъстващите беше генералният консул, гости от България и местни хора. 
Великденска служба се отслужи и във Вселенската патриаршия под ръководството на Негово Светейшество патриарх Вартоломей Първи.
Стотици полицаи охраняваха християнските храмове в Истанбул, Одрин и други градове, които останаха отворени до късно през нощта.

0 коментара:

Публикуване на коментар