3 години затвор за радикален ислям

четвъртък, юни 23, 2016 |

Народното събрание прие на първо четене промените в Наказателния кодекс, с който се криминализира „радикалният ислям”, това става възможно с приемане на промени в Наказателния кодекс, предаде "Фокус".
Промените в НК бяха внесени от Патриотичния фронт и бяха приети със 106 гласа „за”, „против” - 3, 10 гласуваха „въздържал се”. С промените в Наказателния кодекс се дава определение на понятието „радикален ислям”, каквото досега в българското законодателство нямаше.
Според приетите текстове „радикален ислям” се проповядва от едно лице, когато призовава за създаването на „Халифат”, за налагане на законите на „Шериата” над светските, за насилствено налагане на религиозни принципи и норми. Според вносителите едно лице проповядва „радикален ислям”, когато пропагандира за свещена война „джихад”, както и когато това лице набира последователи и средства. Налагането на религиозни принципи и норми на поведение са характерни за исляма или проповядването на насилие. Проповядването на „радикален ислям” ще се наказва с до 3 години затвор според промените.
Досега в НК нямаше въведено определение на понятието „радикален ислям”, а разпространителите на такова деяние са съдени за „антидемократична дейност”. В съда в Пазарджик се води дело срещи 14 имами, обвинени в разпространението на „радикален ислям”, но обвиненията срещу тях са за „антидемократична дейност”.

Преди седмица в две парламентарни комисия - правна комисия и комисията по вероизповеданията, беше приет на първо четене законопроектът за носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето, добил популярност като „Закона за бурките”, внесен също от ПГ на ПФ. Досега Общинските съвети в няколко града, от които Пазарджик и Пловдив, приеха забрана за носенето на бурки.

0 коментара:

Публикуване на коментар