Плевнелиев пред Йоахим Гаук: Отварянето на досиетата на ДС у нас се забави

сряда, юни 22, 2016 |

Oтварянето на досиетата на Държавна сигурност у нас стана много по-късно, отколкото архивите на ЩАЗИ в Германия. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на съвместна пресконференция с немския си колега Йоахим Гаук, който пристигна на тридневно държавно посещение в София.
Преодоляването на нацисткото минало ни помогна да преодолеем и комунистическото, посочи Гаук.
Според Плевнелиев у нас комунистическото минало все още не е осмислено докрай, темата не присъства в учебниците. Плевнелиев обеща скоро да отвори врати музей “България - ХХ век”, който ще е посветен на уроците от тоталитарния режим. Но ако сме изостанали от страни като Германия и Унгария, то в съседни държави като Македония, Сърбия, Хърватия дебатът за комунистическите тайни служби още не е отворен, изтъкна Плевнелиев.
Той определи Германия като стратегически партньор и съюзник и 2 пъти нарече посещението на Гаук у нас историческо.
Ние твърдо стоим зад европейската идея и охраняваме надеждно външните граници на ЕС, заяви Плевнелиев. Двамата президенти са обсъдили дневния ред на предстоящата среща на върха на НАТО във Варшава. Те заявиха, че не си представят ЕС без Обединеното кралство, и изразиха дълбоко убеждение, че британците ще подкрепят членството в ЕС на предстоящия референдум.
След като се видяха на “на четири очи”, Плевнелиев и Гаук си размениха висши държавни отличия. Плевнелиев бе удостоен с “Особена степен на Големия кръст на Ордена за заслуги на Федерална република Германия”, а президентът Йоахим Гаук – с орден “Стара планина” с лента.
Президентът Гаук ще се срещне с председателя на НС Цецка Цачева и с премиера Бойко Борисов.
Днес гостът ще изнесе лекция на тема “Германия - България – партньори в ЕС” в СУ “Св. Климент Охридски”.

0 коментара:

Публикуване на коментар