Отказваме участие в черноморска флотилия с Румъния и Турция

четвъртък, юни 16, 2016 |

България е отказала да участва в обща флотилия в Черно море с Румъния и Турция. Предложението за общия натовски фронт по море дошло от румънска страна. Това стана ясно от общо изявление на президента, премиера и министъра на отбраната. 

Държавният глава Росен Плевнелиевотбеляза:
Всяка една инициатива, независимо дали тя е регионална или обща, ще бъде в рамките на НАТО, като легитимна институция, на която ние сме горд член. И силата на НАТО като отбранителен съюз, който не е  насочен срещу никой, е в това, че тя се изгражда върху силите на всяка една от държавите и всеки един трябва да способства.

Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че лоялността на България в евроатлантическите структури е доказана. Той поясни при какви обстоятелства може да се стигне до включването на кораби на НАТО в охраната на морската ни граница само при тежка бежанска вълна:
Тема за кораби на НАТО да охраняват нашата граница може да възникне само при мощна бежанска вълна, ако се зададе по море, след  като затворят Егейско и Средиземно. Отсега ви го казвам, за да го знаете - истински се надявам, че с нашите си сили ще успеем да се справим.

Министърът на отбраната Николай Ненчев обясни, че действително е имал среща с румънския си колега за изграждане на флотилия, но е възразил, като е посочил, че такова решение може да се разглежда на високо ниво в НАТО.  

През февруари на среща в Букурещ президентите на България и Румъния поискаха по-активно сътрудничество между страните от НАТО в региона на Югоизточна Европа и Черно море. Румъния заедно с Турция настояват за постоянна военноморска група кораби на НАТО в Черноморието. Очаква се въпросът да бъде обсъден на лидерската среща на Алианса във Варшава през юли. Той формално не е разглеждан досега, тъй като много членки на Алианса са против нарушаването на Конвенцията от Монтрьо от 1936г. Тя забранява присъствието на кораби на Алианса по черноморската граница с Русия за повече от 21 дни.

0 коментара:

Публикуване на коментар