Бъчварова: Отказът на Турция да приема обратно бежанци не е заради България, а заради ЕС

сряда, юни 22, 2016 |

Към момента нямаме официално уведомление от турската страна, че се прекратява силата на споразумението за реадмисия на бежанци. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова след заседанието на Министерски съвет, цитирана от "Фокус".
Според Бъчварова отказът на Турция да изпълнява споразумението за реадмисия на бежанци не е свързано с двустранните отношения, а със споразумението с ЕС. 
С това тя опроверга и предположенията, че отказът на Турция да приема обратно мигранти е свързан с отказа на България да участва в съместна флотилия в Черно море.
Бъчварова припомни, че на днешното си заседание правителството е одобрило подписания на 5 май протокол за споразумението за реадмисия на бежанци с Турция. „На практика ние сме в пълна готовност да прилагане реадмисията, ако отговаряме на всички записани условия в протокола. Той определя каква е процедурата за осъществяване на реадмисията”, каза тя.
„Досега, следвайки указанията, сме подали документите на 200 души, които са преминали през българо-турската граница и нямаме отговор от турската страна. Нямаме към момента и официално уведомление от турската страна, че се прекратява силата на това споразумение”, заяви тя и коментира, че ако някакво развитие по темата, то ще бъде след Европейския съвет.
След цялостното проектиране на оградата по границата тя може да се оскъпи с 5-10 млн. лв., допълни Бъчварова и уточни, че по отношение на трафикантите на хора се работи непрекъснато. Във връзка със стойността на откраднатото съоръжение по границата с Турция, идеята е по цялото протежение на южната граница да има ограда. „Допълнителното финансиране беше за участъка, при който отпуснахме средства при предишния транш за проектиране”, пояснява тя.
Вицепремиерът уточни още, че най-вероятно с отпуснатите над 250 млн. лева за оградата от Министерски съвет през миналата седмица ще успее да се построи цялото съоръжение. „Възможно е след окончателното проектиране да са необходими средства, но те ще бъдат доста по-малко.” По думите й още малко ще бъде необходимо, за да бъде изцяло завършено съоръжението. Бъчварова заяви, че корекцията на сумата зависи от самото проектирано, като каза, че е възможно да бъде между 5 и 10 млн. лв. за цялата ограда по границата.

0 коментара:

Публикуване на коментар