Посланикът на Турция: Нямаме нищо общо със скрилия се от правосъдието турски гражданин

петък, август 05, 2016 |

Български демонстранти са се опитали да нахлуят в сградата на турското посолство, обяви посланикът на Република Турция у нас. По думите на Сюлейман Гьокче това е станало вчера сутринта, а полицията е успяла да предотврати нахлуването. В интервю за "Преди всички" турският посланик бе категоричен, че той и служителите от дипломатическата мисия нямат нищо общо с изчезването на турския гражданин Фарук Бекташ, който прегази двама мотористи край Драгоман, а след това не се яви пред съда.
Мотористите блокираха движението и организираха демонстрация без никакво разрешение от властите. Опитаха се да нахлуят в посолството. Това предизвиква огромно съжаление и отвращение.
Бях там лично. Полицията беше объркана. Мотористите се върнаха вечерта и бяха още по-многобройни. Доколкото разбирам, днес ще протестират отново. 
Българският съд взима решението. Ние нямаме нищо общо. Това е проблем на българските власти.  Съжалявам дълбоко за тяхната загуба, каза турският посланик. 
Имаме много добро сътрудничество с българските съдебни власти, подчерта Гьокче. 
Той коментира и реакцията на турските власти на опита за преврат.
Имаше опит да се вземе властта и да се наруши демокрацията.  
Мисля, че би било огромна грешка, ако ЕС тръгне в посока на прекъсването на преговорите за присъединяване на Турция, каза още Гьокче. Причината е проста – ЕС трябва да реши дали ще остане верен на принципите, които изповядва – да се защитават върховенството на закона, конституционният ред и демокрацията. 
BNR

0 коментара:

Публикуване на коментар