България и Турция обсъдиха възможностите за сътрудничество между двете страни

петък, август 05, 2016 |

България и Турция обсъдиха възможности за сътрудничество рамките на XII-то заседание на земеделския управителен комитет между двете страни. Срещата се състоя днес в сградата на Министерството на земеделието и храните, където заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров и заместник-държавният секретар на Министерството на храните, земеделието и животновъдството на Република Турция д-р Дурали Кочак обмениха информация за съвместните действия в борбата с болести по животните, както и за засилване на търговията между двете държави. Това съобщиха от пресцентъра на МЗХ.
По време на срещата беше обявено, че в началото на месец септември в София ще се състои международен форум, където ще бъдат обсъждени мерките за ограничение и борба с болестта Заразен нодуларен дерматит. „Инициирахме тази среща, защото се сблъскахме с проблеми, породени от остарялата нормативна база. Целта ни е да обсъдим промени в действащото европейско законодателство по отношение на мерките за борба със заболяването, така че да бъдат по-ефективни и да бъдат сведени до минимум икономическите загуби за засегнатите държави“, заяви д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните. Той изказа задоволство от съдействието, което Република Турция оказва на страната ни за опознаването и борбата със заболяването Заразен нодуларен дерматит от началото на 2015 година.
Делегациите обсъдиха и начини за насърчаване на търговията между двете страни, възможности за сътрудничество, обмен на опит и специалисти за начини на борба, ограничаване и превенция на болестта Заразен нодуларен дерматит по говедата и Син език по овце и говеда. Представителите на двете държави се договориха за ускоряване на процедурите на износ на български едри и дребни преживни животни, месо и техни продукти, както и подобряване на сътрудничеството чрез съвместни дейности в областта на фитосанитарните въпроси и в сферата на здравеопазване на растенията.

Турция заяви готовност за обмен на добри практики и опит при отглеждането на калкан в изкуствени условия, като част от сътрудничеството в областта на опазването на рибните ресурси в акваторията на Черно море. Страните се обединиха около нуждата от съвместни действия и засилване на контрола с цел противодействието срещу нерегламентирания риболов.




0 коментара:

Публикуване на коментар